Alice Notley s-a născut pe 8 noiembrie 1945 în Bisbee, Arizona, și și-a petrecut copilăria în Needles, California. În 1963, în dorința de a scăpa de izolarea pe care o resimțea în orașul în care locuia, Alice Notley a părăsit Needles și s-a mutat în Barnard. A obținut o diplomă Bachelor of Arts la Barnard College în primăvara lui 1967.

În toamna aceluiași an a părăsit New Yorkul pentru a se înscrie în Iowa Writer`s Workshop, un program de literatură. A fost singura femeie din generația ei care a participat la acest program și a doua din întregul departament. Relația apropiată pe care a avut-o cu poetul Anselm Hollo, care preda la acea vreme în respectivul program, a determinat-o pe Alice Notley să părăsească Iowa City în 1968 pentru Morocco. Considerând noua localitate de reședință plictisitoare, s-a întors în Iowa City și l-a cunoscut pe poetul Ted Berrigan, care lucra ca instructor din toamna acelui an.

După ce a absolvit, Alice Notley a petrecut, împreună cu Ted Berrigan, diferite perioade de timp în New York și Buffalo. În iarna 1970-1971 au locuit în Long Island, acolo unde Alice Notley a scris prima ei carte, 165 Meeting House Lane (Twenty-Four Sonnets). Titlul cărții a fost inspirat de adresa din Long Island și a fost publicată de „Berrigan`s C Press”.

În 1972 Alice Notley s-a căsătorit cu Ted Berrigan, cei doi mutându-se în Chicago, unde Ted obținuse un post vacant de profesor la Northeastern Illinois University. Alice și Ted s-au alăturat comunității de poeți din Chicago, din care făceau parte, printre alții, Paul Carroll, Paul Hoover și Maxine Chernoff. În același an s-a născut fiul lor Anselm Berrigan, prenumele fiindu-i pus după cel al lui Anselm Hollo.

În 1974 Ted Berrigan a primit un post de „visiting poet” la University of Essex, Anglia. Familia s-a mutat mai întâi la Londra, apoi în Brightlingsea, în Essex. În Anglia, Alice Notley a scris cel de-al doilea ei ciclu de sonete, Great Interiors, Wines and Spirits of the World. După un an petrecut în Anglia, Ted și Alice s-au reîntors pentru o scurtă perioadă în Chicago, înainte de a se stabili în Lower East Side, New York, în 1976.

Aici au locuit până la moartea lui Ted Berrigan, survenită în 1983. În perioada de suferință și doliu care a urmat, Alice Notley a scris, printre altele, unele dintre cele mai valoroase poeme ale ei, Beggining With a Stain și At Night the States.

În 1992 Alice Notley s-a mutat la Paris cu al doilea soț, Douglas Oliver (1937-2000), pe care-l cunoscuse în 1974, în perioada petrecută în Anglia. Cei doi au lucrat împreună la două reviste, Gare du Nord și Scarlet.

În 1999 Alice Notley a fost finalistă pentru Pulitzer Price și a câștigat Los Angeles Times Book Prize pentru poezie. În primăvara lui 2001 a primit de asemenea un premiu din partea American Academy of Arts and Letters și Poetry Society of America`s Shelley Memorial Award.

Alice Notley s-a ocupat de prezervarea operelor ambilor ei soți, Ted Berrigan și Douglas Oliver, editând și scriind introduceri pentru multe dintre cărțile lor. Continuă să fie o scriitoare prolifică și o forță în poezia contemporană.

Datele biobibliografice au fost preluate de pe Wikipedia, iar textul de mai jos din volumul „Locul nimănui. Antologie de Poezie Americană Contemporană”, apărut la Editura Cartea Românească în 2006. Traducerea grupajului de texte semnat de Alice Notley le aparține lui Adrian Sângeorzan și Alinei Savin.

Zeița care a creat această lume trecătoare

Zeița care a creat această lume trecătoare
A spus Să Fie neoane & lichefiere
Viața s-a revărsat pe stradă, culorile s-au dat peste cap
S-au născut mașinile & picioarele încălțate în toate felurile
Și trecutul & viitorul & m-am născut și eu
Lumina asemeni hârtiei de scrisori a zburat ca prin poștă departe
La Annapurna sau Mt. McKinley
Sau la amândouă deodată
Eu mă clarificasem și mă liniștisem pe vecie
Puteam să recunosc o pictură bună
Sau un film formidabil, tot datorită ei
Și să ador limitele cuvintelor
Și să pricep visele
Să recunosc ochiul ca organ al afecțiunii
Și adâncile intonații ale
vocii & pumnului & zâmbetului ei

Foto featured credit:   http://www.radiocluj.ro/2017/08/20/scriitoarea-alice-notley-invitata-de-onoare-la-f-i-c-t/

Patreon - O mie de semne
Author

Scriu poezie, proză și, din când în când, despre cărțile pe care le citesc. Pasionat de istoria Bucureștiului. Reporter și fotograf de ocazie. Mă consolez cu Pink Floyd.

Write A Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.