Anne Sexton s-a născut pe 9 noiembrie 1928 în Newton, Massachusetts. Numele ei la naștere a fost Anne Gray Harvey, părinții ei fiind Mary Gray (Staples) Harvey (1901-1959) și Ralph Churchill Harvey (1900-1959). Și-a petrecut cea mai mare parte a copilăriei în Boston. În 1945 s-a înscris la Roger Hall Boarding School, în Lowell, Massachusetts, iar mai tîrziu și-a petrecut un an la Garland School.

Pe 16 august 1948 Anne Sexton s-a căsătorit cu Alfred Muller Sexton II, cei doi rămânând împreună până în 1973. Primul ei copil, Linda Gray Sexton, s-a născut în 1953. Al doilea copil, Joyce Ladd Sexton, a venit pe lume doi ani mai târziu.

Anne Sexton a suferit în cea mai mare parte a vieții de tulburări mentale, primul episod de acest gen având loc în 1954. După încă un episod psihotic, în 1955, l-a cunoscut pe doctorul martin Orne, care a devenit psihoterapeutul scriitoarei pe termen lung la Glensdale Hospital. El este cel care a încurajat-o pe Anne Sexton să scrie poezie.

Primul atelier de scriere creativă (poezie) la care Anne sexton a participat a fost cel condus de John Holmes. Mai târziu a studiat cu Robert Lowell la Boston University, alături de Sylvia Plath și George Starbuck. Cariera ei de poetă a fost încurajată constant de mentorul W.D. Snodgrass, pe care l-a cunoscut la Antioch Witer`s Conference în 1957.

În timp ce lucra cu John Holmes, Anne Sexton l-a întlnit pe Maxine Kumin. Cei doi au devenit și au rmas buni prieteni de-a lungul întregii vieți a scriitoarei. Cei doi și-au împărtășit părerile critice despre textele fiecăruia dintre ei și au scris împreună patru cărți pentru copii.

La începutul anilo 60, boala de care suferea Anne Sexton a început să-i afecteze cariera de scriitoare. Cu toate aceste inconveniente, ea a continuat să scrie, să publice și să aibă lecturi publice. A colaborat cu muzicieni și a format grupul de jazz-rock numit Her Kind.

Anne Sexton
Anne Sexton

Anne Sexton a fost una dintre cele mai apreciate scriitoare din SUA. A fost recompensată cu Premiul Pulitzer, a făcut parte din Royal Society of Literature și a fost prima femeie membră a Harvard Chapter of Phi Beta Kappa.

Pe 4 octombrie 1974, Anne Sexton a luat prânzul împreună cu Maxine Kumin. Au discutat despre revizuirea volumului aflat în manuscris The Awful Rowing Toward God, programat să apară în martie 1975.

După prânz Anne Sexton s-a întors acasă, s-a îmbrăcat cu vechea haină de blană a mamei sale, și-a dat jos inelele de pe degete, și-a pus un pahar de vodcă, s-a încuiat în garaj și a dat drumul motorului mașinii. A murit din cauza gazelor de eșapament inhalate.

Anne Sexton este înmormântată la Forest Hills Cemetery & Crematory, în Jamaica Plain, Boston, Massachusetts.

Textul de mai jos este preluat de pe site-ul Poetry Foundation, iar datele biografice de pe Wikipedia.

The Ambition Bird

So it has come to this –
insomnia at 3:15 A.M.,
the clock tolling its engine

like a frog following
a sundial yet having an electric
seizure at the quarter hour.

The business of words keeps me awake.
I am drinking cocoa,
the warm brown mama.

I would like a simple life
yet all night I am laying
poems away in a long box.

It is my immortality box,
my lay-away plan,
my coffin.

All night dark wings
flopping in my heart.
Each an ambition bird.

The bird wants to be dropped
from a high place like Tallahatchie Bridge.

He wants to light a kitchen match
and immolate himself.

He wants to fly into the hand of Michelangelo
and come out painted on a ceiling.

He wants to pierce the hornet’s nest
and come out with a long godhead.

He wants to take bread and wine
and bring forth a man happily floating in the Caribbean.

He wants to be pressed out like a key
so he can unlock the Magi.

He wants to take leave among strangers
passing out bits of his heart like hors d’oeuvres.

He wants to die changing his clothes
and bolt for the sun like a diamond.

He wants, I want.
Dear God, wouldn’t it be
good enough just to drink cocoa?

I must get a new bird
and a new immortality box.
There is folly enough inside this one.

Foto credit 1: https://lithub.com/read-anne-sextons-response-to-her-worst-ever-review/
Foto credit 2: https://d3thpuk46eyjbu.cloudfront.net/uploads/production/8390/1499257571/original/anne-sexton-8.jpg?1499257571

Patreon - O mie de semne
Author

Scriu poezie, proză și, din când în când, despre cărțile pe care le citesc. Pasionat de istoria Bucureștiului. Reporter și fotograf de ocazie. Mă consolez cu Pink Floyd.

Write A Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.