Recomandarea O Mie de Semne de astăzi este volumul „Fabian”, de Gelu Diaconu, apărut în 2024 la Editura Polirom, în colecția Junior. Cartea va fi lansată la Bookfest vineri, 31 mai, de la ora 15.00, la standul Polirom, în cadrul Atelierului Polirom Junior, cu participarea elevilor clasei a IV-a, Colegiul Naţional „Elena Cuza”, Bucureşti, prof. înv. primar Irina Terecoasă. Va modera Nona Rapotan.

Ilustrațiile volumului „Fabian” sunt realizate de David Răileanu.

Fabian este un băiat de zece ani, sărac și dezorientat, care, sătul de atmosfera rea din familie, pleacă de capul lui la București ca să-și caute mătușa și, prin ea, să-și afle salvarea. Neavând bani nici măcar pentru biletul de tren, e prins de un controlor care, ameninţându-l că-l dă jos la prima staţie, îl încuie într-un compartiment de serviciu. Închis, speriat și lipsit de speranţă, băiatul e găsit în cele din urmă de nea Tomiţă, un controlor simpatic și mărinimos. Întâlnirea aceasta e doar începutul unor aventuri care-i vor purta pe cei doi în inima Marelui Oraș și care-i vor schimba viaţa băiatului.

Gelu DIACONU (n. 1962, București) a debutat publicistic în 2004, în revista Oglinda Literară, cu un grupaj de poeme. În 2006 a debutat în volum cu povestirea Fabian. În 2008 i-a apărut volumul Antipoeme (Editura Vinea), nominalizat la Premiul Naţional de Poezie „Mihai Eminescu” Opus Primum. Au urmat volumele Resurse interioare (Editura Marineasa, 2012), blues (Casa de Pariuri Literare, 2013), Resurse umane (Editura Vinea, 2016), mother (Editura Paralela 45, 2018), Ziua în care a murit John Lennon (Casa de Editură Max Blecher, 2019), Tramvaie vechi, autobuze care nu mai vin (Casa de Pariuri Literare, 2022) și Resurse interioare (reeditare, Casa de Pariuri Literare, 2022). În 2018 i-a apărut la Editura Cartier romanul Sebastian, pentru care a primit premiul „Cartea discretă a anului 2018” din partea Asociaţiei Române a Creatorilor Culturali și Artiștilor (ARCCA). Cartea a ajuns pe lista scurtă la Festival du Premier Roman, care se desfășoară anual la Chambéry. Cel de-al doilea roman, Kaulas, i-a apărut în 2022, tot la Editura Cartier. În prezent administrează site-ul cultural omiedesemne.ro, care a primit în 2021 Premiul „Promotorul cultural al anului” la Festivalul Internaţional de Poezie și Muzică „Poezia e la Bistriţa”. De asemenea, este realizator al podcastului „Biblioteca lui Gelu”, un proiect elaborat în colaborare cu Dan-Andrei Deaconu și Mihai Deaconu.

Patreon - O mie de semne
Author

Scriu poezie, proză și, din când în când, despre cărțile pe care le citesc. Pasionat de istoria Bucureștiului. Reporter și fotograf de ocazie. Mă consolez cu Pink Floyd.

Write A Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.