Casa de Editură Max Blecher ne propune volumul de poezie „Stepă și transă”, de Dumitru Fanfarov, apărut în 2020 în colecția Opera Prima. Este recomandarea www.omiedesemne.ro de astăzi.

„«If I told you that a flower bloomed in a dark room, would you trust it?» întreabă Kendrick Lamar în Poetic Justice. Dacă vă zic că poezia politică înflorește în tenebrele sferei private, o să aveți încredere în ea? Stepă și transă este un tour de force de subiectivitate angajată poetică în cadrul căruia Dumitru Fanfarov, ca un fel de rapper posedat de spiritul lui Bertolt Brecht, descântă dezinvolt și halucinant, atât fragilitatea sinelui contemporan, micile sale lupte în căutarea sensului, cât și anomiile și anemiile societății în care s-a născut. Aceasta este justiția poetică a lui Fanfarov, executată cu subtilitate, sensibilitate, multă empatie și o injecție de nebunie. Ridicați-vă de pe fotolii și ieșiți în stepă, băgați poezia asta și intrați în transă, pentru că «acolo acolo pe margine am vrut să ajungem cu toții»”. Robert Gabriel Elekes

„Din moment ce muzica hip-hop e o lume cu limite fluide, în care există multe substiluri, de la hip-hop abstract la mumble rap, ea ar trebui să primească în dânsa stepă și transă. O carte care instituie genul silent hip-hop. Explozii verbale, rime pe refluxul respiraţiei sau din contră, în plin flux, venind în valuri duble, un ritm pe care ai impresia că-l recunoşti, elemente de trap, de rap răpănos se amestecă aici cu poezia pură, construind scenarii şi imagini halucinante. Un debut mult așteptat.” Andrei Dósa

Dumitru Fanfarov (n. 1993, Chișinău) a studiat Litere la Universitatea „Transilvania” din Brașov. Este poet și MC.

Manuscrisul volumului stepă și transă este unul dintre cele două câștigătoare ale Concursului de debut în poezie „Max Blecher”, ajuns la ediţia a zecea. Din juriu au făcut parte scriitorii Simona Sora, Olga Ștefan și Claudiu Komartin.

Foto credits: Traian Babara, de aici: https://www.facebook.com/photo?fbid=10219237707726750&set=pob.100011744417945

Patreon - O mie de semne
Author

Scriu poezie, proză și, din când în când, despre cărțile pe care le citesc. Pasionat de istoria Bucureștiului. Reporter și fotograf de ocazie. Mă consolez cu Pink Floyd.

Write A Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.