Recomandarea www.omiedesemne.ro se îndreaptă azi spre cel mai recent volum al lui Dan C. Mihăilescu, „Plăceri vinovate și datorii împlinite. 12 confesiuni (o antologie)”, apărut la Editura Humanitas și bestseller la Târgul Internațional Gaudeamus 2018.

DAN C. MIHĂILESCU s-a născut pe 12 decembrie 1953 în București. Este critic şi istoric literar. A publicat volume de eseuri despre Eminescu, Caragiale, Cioran, Blaga, generaţia ’27, literatura română în postceauşism ş.a. A făcut gazetărie aproape patruzeci de ani, a fost cercetător ştiinţific, a condus reviste, a semnat traduceri, prefeţe, ediţii etc.


Din anul 2000 este realizatorul emisiunii „Omul care aduce cartea”, la ProTV. A publicat 16 volume de eseuri (printre care „Stângăcii de dreapta”, „Îndreptări de stânga”, ciclul „Viaţa literară”, „Despre omul din scrisori”, Mihai Eminescu), a tradus din Jean-François Revel, Eugène Ionesco, Emmanuel Todd, Vladimir Bukovski ş.a., a deţinut rubrici în revistele Luceafărul, Transilvania, 22, Idei în dialog, România literară, Ziarul de duminică, Dilema veche, precum şi în Evenimentul zilei şi Jurnalul Naţional.

Printre preocupările sale constante se află literatura memorialistică şi epistolară. Cele mai recente cărţi ale sale sunt „I.L. Caragiale şi caligrafia plăcerii: Despre eul din scrisori” (Humanitas, 2012), „Ce mi se-ntâmplă. Jurnal pieziş” (Humanitas, 2012), „Cartea ca destin. Daniel Cristea-Enache în dialog cu Dan C. Mihăilescu” (Humanitas, 2013), „Castelul, biblioteca, puşcăria” (Humanitas, 2013), „Despre nerăbdarea de a fi răbdător” (dialog epistolar cu Ciprian Măceșaru; Humanitas, 2014).

Dan C. Mihăilescu: „Plăceri vinovate și datorii împlinite”
Dan C. Mihăilescu: „Plăceri vinovate și datorii împlinite”

Iată și scurta confesiune a lui Dan C. Mihăilescu de pe coperta a IV-a a volumului:

„Dumnezeu mi-e martor pentru cât de mult îmi doresc să vă devină simpatic, în cele din urmă, personajul închegat de textele cuprinse în această carte!

Recitind amintirile adunate aici, am înțeles cât de mult m-am amăgit cu înțelepțirea, mai precis cu asumarea stoicismului împletit cu învățăturile din Paterice, Filocalie și biblioteca moralismului asiat-european. În fond, Andrei Pleșu are dreptate: e ușor să faci apologia îmbătrânirii, în linia Noica–Paleologu, atunci când nu te doare nimic.

Mi-a fost dat să înțeleg întristător și de fapt inutil de târziu verdictul lui Aristotel cum că fericirea nu constă în prezența plăcerii, ci în absența suferinței.”

Cartea are 216 pagini, costă 29 de lei, poate fi comandată de aici sau poate fi cumpărată direct din librăriile Humanitas.

Foto credit: Dan C. Mihăilescu

Patreon - O mie de semne
Author

Scriu poezie, proză și, din când în când, despre cărțile pe care le citesc. Pasionat de istoria Bucureștiului. Reporter și fotograf de ocazie. Mă consolez cu Pink Floyd.