Am ratat-o pe Claudia Fitcoschi de la Polirom, deși am pândit-o ceva timp prin preajma standului, însă am avut norocul de a o prinde preț de două minute pe Denisa Comănescu, directorul Editurii Humanitas Fiction și coordonatoarea colecției „Raftul Denisei”. Dialogul pe care l-am avut cu domnia sa a fost unul scurt, însă foarte consistent.

Aveți o ofertă foarte variată și anul acesta la Bookfest. Ce bunătăți ați pregătit pentru fanii colecției „Raftul Denisei”?

În primul rând noul roman al lui Michel Houellebecq, Serotonină, care bate toate recordurile de vânzări în Franța, în Germania, în Spania, în Italia și sper să se întâmple același lucru și în România. Este un roman despre lumea noastră și mai ales despre omul contemporan disperat și care uneori își găsește refugiu în nostalgia după iubirea pierdută. E un roman despre punctele nevralgice ale corectitudinii politice, ale Uniunii Europene, despre degradarea credinței, despre disperarea omului actual, care nu mai are pe ce să se sprijine.

Avem apoi marele nou roman al scriitoarei indiene de limbă engleză Arundhati Roy, care la 20 de ani după Dumnezeul lucrurilor mărunte, care a luat Booker Prize, vine cu un roman puternic, o simfonie dedicată Indiei contemporane, cu durerile, suferințele ei, dar și cu speranță, cu niște personaje puternice, cu un spirit de o mare poezie, cu o construcție romanescă solidă. Este vorba despre romanul Ministerul fericirii supreme, tradus extraordinar în limba română de Alexandra Coliban.

Apoi este vorba despre un roman al ficțiunii care invadează realitatea, Monsieur Karenin, de Vesna Goldsworthy, care este o scriitoare de origine sârbă, profesor universitar, și care în noul ei roman își imaginează ce s-ar fi întâmplat cu fiul Annei Karenina, care împreună cu familia sa, după moartea mamei, emigrează în Marea Britanie pentru a scăpa de potopul roșu.

Am apoi un nou volum cu 17 povestiri de Mo Yan, scriitorul chinez care a luat Premiul Nobel pentru Literatură, Un lup atârnă în cais, cu capul în jos.

Un nou roman de Antonio Lobo Antunes, despre care el spune că este cel mai bun din cele 29 pe care le-a scris, Până ce pietrele vor fi mai ușoare ca apa, apoi proza postumă a lui Franz Kafka, un volum masiv, cartonat, cu peste 600 de pagini, cu titlul Vizuina, care cuprinde piesele neterminate. Traducerea este a lui Mircea Ivănescu. Volumul are o îngrijire de ediție nouă și cu comentarii aduse la zi.

Apoi romanul care a înregistrat un succes extraordinar în toată lumea, Istoria albinelor al scriitoarei norvegiene Maja Lunde. Am aflat chiar acum că se va face un film după această carte.

Jo Nesbø vine cu un roman, Macbeth, apoi un roman coreean care a fost comparat cu Numele trandafirului al lui Umberto Eco, Imperiul fără de sfârșit, de Yi In-hwa. Acest roman a înregistrat din primul tiraj peste un milion de exemplare vândute în Coreea de Sud. După aceea avem Paula McLain cu Hemingway și cu mine, a treia soție a lui Hemingway și o personalitate extraordionară, o mare ziaristă americană.

Mai este J.M. Coetzee cu romanul lui de debut, Ținuturi în crepuscul, în care se vede clar cât de mare scriitor este, precum și Nikolai Leskov cu Pelerinul vrăjit, precum și multe alte titluri.

Reporterului, cu adevărat vrăjit de această ofertă de-a dreptul spectaculoasă, nu i-am mai rămas decât să consemneze, pentru dumneavoastră, bunătățile Editurii Humanitas Fiction, pe care le puteți găsi până duminică la standul Humanitas, precum și, firește, în librării.

Foto credit Denisa Comănescu: Mihaela Petre, de aici: https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10215203910785490&set=picfp.1064900289&type=3&theater

Patreon - O mie de semne
Author

Scriu poezie, proză și, din când în când, despre cărțile pe care le citesc. Pasionat de istoria Bucureștiului. Reporter și fotograf de ocazie. Mă consolez cu Pink Floyd.

Write A Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.