După ce a citit ultima mea scrisoare, publicată pe www.omiedesemne.ro, Marius Ianuș m-a somat de data asta să-i acord dreptul la replică. O fac cu inima strânsă și cu sentimentul că ceva s-a pierdut și a devenit imposibil de recuperat. Știu, am fost avertizat și, probabil eu însumi, în forul meu interior, am avut oarece îndoieli. Dar ele au fost înfrânte cumva de speranța că putem avea un dialog, nu un monolog străbătut de idei inacceptabile pentru secolul XXI. M-am înșelat. Marius nu (mai) poate fi un partener de dialog atâta timp cât își manifestă o pernicioasă inflexibilitate. Antisemitismul, homofobia, xenofobia și ideile trase la temă nu vor mai avea loc pe acest site nici măcar în varianta unui dialog decent. Nu a fost nici cazul de față.

Vă reamintesc că ideile de mai jos aparțin în totalitate emitentului lor, adică lui Marius Ianuș. Mă delimitez public de ele cu convingerea că ura, de orice fel ar fi ea, nu poate duce decât la propagandă de acest fel.

Drept la replică

„Măi Gelule, am ajuns într-o zonă pe care, e evident, nu o stăpânești. O să-ți dau două mici exemple. Maica Domnului nu a fost creștină, zici tu, și îngust judecând, cu mintea oarbă și raționalistă a lumii, ar trebui să ai dreptate – Creștinismul a apărut după Hristos, dar nu înainte de Adormirea Maicii Domnului, atenție!. Dar Maica Domnului a fost creștină dintr-un alt motiv. Ea a fost primul om care L-a acceptat pe Hristos ca Messia. Când îngerul i-a spus că va naște fără împreunare, un bărbat care se va numi Iisus și care va fi o piatră de hotar în istorie, ea a acceptat acest lucru fara crâcnire – „Fie mie dupa cuvântul tău!”. Nu era obligată să Îl nască pe Hristos, acest lucru s-a făcut în urma informării și acceptului ei. Ea a fost primul om care a făcut, de fapt, ceea ce facem noi, toți creștinii: Îl acceptam pe Hristos ca Mântuitor al Lumii.

Pentru remarca conform căreia legionarii ar fi furat să îți fie rușine. Mare rușine. Am încheiat orice discuție cu tine, din acest moment, pentru asta.

În privința poruncii „Să nu ucizi!” citește un pic Biblia și vezi ce au făcut Proorocul Moise, Proorocul Ilie sau Regele David în timpul vieții lor, când Legea era valabilă.

Sunt oameni care se află sub Lege, dar și oameni care se află sub har. Nu poți să omori pe cineva care se rățoiește la tine (chiar dacă uneori îți vine să faci asta), dar e altceva când e vorba de a apăra ființa unei alte persoane sau a întregului tău neam.

Dar încetez orice discuție cu tine, din acest moment.
Te rog să publici aceste ultime rânduri pe siteul tău, ca drept la replică.
Dacă vrei să mai vorbim, trebuie să mai citești mult.
Și să începi cu crimele făcute… împotriva legionarilor.
Că astea au fost mai întâi.”

gelu diaconu
[email protected]

Patreon - O mie de semne
Author

Scriu poezie, proză și, din când în când, despre cărțile pe care le citesc. Pasionat de istoria Bucureștiului. Reporter și fotograf de ocazie. Mă consolez cu Pink Floyd.

Write A Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.