Vești bune vin de la Editura Hyperliteratura, directorul acesteia, Andrei Ruse, anunțând de curând intenția de a reedita unul dintre cele mai cunoscute romane ale lui Radu Aldulescu, „Amantul colivăresei”. În acest sens a demarat o campanie de crowdfunding aici.

Iată ce spune Andrei Ruse pe contul său de facebook: „În plină criză a pieței de carte, fac nefăcuta nu doar de a încerca o campanie de crowdfunding nouă, dar și pentru o reeditare. Mai exact din 1995, pentru a publica o ediție specială, aniversară, a unuia dintre cele mai bune romane românești scrise vreodată (n-am zis-o eu, au zis-o criticii și publicul), „Amantul colivăresei”. Carte care a stat și la baza celebrului film „Terminus Paradis”, al lui Lucian Pintilie.

Nu am făcut niciodată o campanie de crowdfunding pentru o reeditare, pentru un roman care s-a vândut deja în peste 10.000 de exemplare, dar care de ceva timp nu mai există pe piață, însă situația dificilă ne forțează să revenim iar către public. Și eu să mă țin de promisiunea făcută lui Radu Aldulescu, anume lansarea seriei lui de autor cu această reeditare (a doua promisiune, pentru că prima a fost deja îndeplinită, retipărirea romanului „Rezidenți în Casa Visurilor”).
În total, ne dorim să strângem 8.500 de lei pentru a da viață acestui proiect. Cine e cu noi?”

Susține campania noastră printr-o precomandă de carte, alegând una din recompensele alăturate, și ajută-ne astfel să strângem fondurile necesare pentru a readuce publicului românesc unul dintre cele mai apreciate romane românești publicate după Revoluție, Amantul colivăresei, carte ce a stat la baza celebrului film Terminus Paradis. O ediție extraordinară, aniversară, care va marca 25 de ani de la publicarea cărții.

YouTube player

Povestea, pe scurt, a Amantului colivăresei

Romanul Amantul colivăresei, de Radu Aldulescu, considerat atât de critici, cât și de public, unul dintre cei mai importanți prozatori contemporani, a apărut inițial în 1995. A fost distins cu Premiul Editorilor din România în 1995, a fost reeditat de încă două ori (2006, Ed. Cartea Româneasc; 2013, Ed. Polirom), tradus în Franța în 2013 la Éditions des Syrtes și a stat la baza celebrului film Terminus Paradis, regizat de Lucian Pintilie în 1998. Este și unul dintre cele mai citite și apreciate romane românești, cu peste 15.000 de exemplare vândute.

Pentru Terminus Paradis, unde Radu Aldulescu a fost co-scenarist, filmul a obţinut Marele Premiu al Juriului la Festivalul de la Veneţia, 1998 și Marele Premiu şi Premiul pentru scenariu al UCIN, 1999.

Cu ocazia centenarului, cei mai renumiți critici din țară au inclus romanul într-o listă de 100 de cărți de proză în 100 de ani, ce a fost publicată în Revista România Literară.

Cine este Radu Aldulescu

Radu Aldulescu s-a născut pe 29 iunie 1954, în București. A muncit din greu „într-un regim de penitenciar semiliber” (fabrica Policolor, 23 August, Șantierul Centrului Civic, Rotativa Tipografiei Universul etc.), aceste locuri neprietenoase și mai ales oamenii pe care i-a întâlnit aici formându-l ulterior ca scriitor, propunând o literatură a devianței, a ostracizaților, a nelegiuiților, a învinșilor și a periferiei. Radu Aldulescu scrie despre cei „nevăzuți” și o face cu naturalețea celui căruia nu îi este străin acest bâlci al deșertăciunilor.

A lucrat la primul său roman, Sonata pentru acordeon, între 1984 și 1988, însă fără speranța că-l va vedea publicat vreodată, deoarece n-ar fi putut trece de cenzura ideologică. Reușește să debuteze după Revoluție, abia spre sfârșitul lui 1993, fiind premiat pentru acest volum de Uniunea Scriitorilor din România. De atunci, Radu Aldulescu s-a dedicat în întregime scrisului, trăind cu iluzia că a fi scriitor îi va aduce un oarecare statut în societate și că își va putea câștiga existența din opera sa.

În 1995, îi apare Amantul Colivăresei. Au urmat Îngerul încălecatIstoria eroilor unui ținut de verdeață și răcoare, ambele publicate în 1997, apoi Proorocii Ierusalimului, în 2004. În 2006, revine cu Mirii nemuririi, care primește prestigiosul Premiu „on Creangă, al Academiei Române. În 2010, îi apare Ana Maria și îngerii, un proiect inedit, care a pornit de la scrisoarea unei mame ce căuta un prozator care să spună povestea fetei sale bolnave. În 2012, publică Cronicile Genocidului, căruia îi este acordat Premiul Augustin Frățilă, iar în 2015 continuă cu Istoria Regelui Gogoșar. 

În 2018, se alătură editurii Hyperliteratura cu cel de-al zecelea său roman, Rezidenți în Casa Visurilor, care a fost publicat în luna mai, în urma unei campanii de crowdfunding unde s-au implicat peste 100 de cititori.

Cum poți susține cartea

E simplu: alegi una din ele două recompensele alăturate pe care ți le-am pregătit aici, iar împreună vom strânge fondurile necesare publicării, dar și promovării cărții. Precomanda minimă este de 50 de lei și vei primi cartea cum iese din tipar, cu transport gratuit și autograful autorului. Plata poate fi făcută direct cu cardul, în doar câteva minute, sau prin transfer bancar, urmând pașii platformei Sprijina.ro.

Patreon - O mie de semne
Author

Scriu poezie, proză și, din când în când, despre cărțile pe care le citesc. Pasionat de istoria Bucureștiului. Reporter și fotograf de ocazie. Mă consolez cu Pink Floyd.

Write A Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.