Sigur că realitățile din ultimele zile au zdruncinat grav (din nou și din nou) credința că se mai poate face ceva. Mai era nevoie de un asemenea șoc ca să ne dăm seama de asta? Nu cred. Eram deja într-o zonă mai marginală decât casa și curtea aia delabrată din Caracal. Din punct de vedere al culturii, mă refer, fiindcă statisticile, oricât le-am disprețui, arată o stare de lucruri, un adevăr: suntem pe ultimele locuri la orice din punctul ăsta de vedere.

Și totuși, avem scriitori foarte buni. Sunt și evenimente (culturale) extrem de atractive. Atunci unde e falia, ruptura, zona care separă lumile, abisul? Poate că ar trebui să o căutăm în noi, să ne întrebăm, fiecare, în loc de rugăciunea de seară, ce carte am citit în ultima săptămână sau la ce eveniment cultural am fost fără să fiu împinși de la spate de cineva, din simpla nevoie nu neapărat de a consuma cultură, ci de a trăi în proximitatea ei și de a te simți altceva decât simte un animal care nu știe decât papa și caca.

Am fost tentat să trec peste rubrica asta azi. M-am gândit însă la Ninive, la Palmyra, la Altamira, la piramidele egiptene și la toate cărțile lumii. De ce au fost ele scrise? De ce a simțit omul acela nevoia să facă schițele alea pe zidurile peșterii? Ce impuls au avut cei care au construit orașele alea fabuloase, distruse de barbarii lumilor vechi și noi?

Pentru cine scriu scriitorii zilelor noastre? Ce fel de public au ei? De ce acesta se micșorează constant? De ce spun unii că avem prea mulți scriitori, când de fapt sunt dramatic de puțin cititori? Dacă deschizi o carte, pătrunzi într-o lume. Dacă privești un tablou, experimentezi cele mai variate forme de emoții. Dacă mergi la un eveniment cultural, răul se împuținează.

Cultura reprezintă umanitatea din noi. Restul e preocupare pentru absurd, nimicnicie, goană după bunuri de care trebuie să ai grijă până la sfârșitul vieții, când constați că de fapt rămâi doar cu ce ai în sinele tău, cu porția de științe umaniste care ți-a fost dat să o acumulezi de-a lungul anilor. Și atunci, de ce n-ai începe chiar de acum, din momentul ăsta, să recuperezi timpul pierdut?

Luni, 29 iulie

Șuetă de gală// Andrei Crăciun și Lia Bugnar

Luni, 29 iulie, orele 20, la noi, la Hidden (strada Cornescu nr. 4) se va desfășura o Șuetă de vară, dar și de gală, cu o invitată specială: actrița, regizoarea, dramaturgul, prietena Lia Bugnar. Amfitrionează ca de obicei poetul minor Andrei Crăciun, proaspăt întors din Danemarca (unde e ceva putred).

Totodată, vom stinge ultimele ecouri ale ZNPP (Ziua Națională a Poetului de Pretutindeni, care s-a sărbătorit discret, intim, departe de țara noastră, la 23 iulie).

Și în egală măsură sunt așteptați cititorii care au de ridicat volumul Baricadele IV, precum și cititori noi, care vor fi aleși pe sprânceană (atenție la sprâncene, așadar!).

Ne rezervăm dreptul de a ne rezerva șuetiștii și de a nu primi în incintă decât oameni care au harfa la ei.

Așa să ne ajute Dumnezeu și Maica Domnului.

Marți, 30 iulie

Club de carte Litera #56

Dragi cititori, ne revedem la Clubul de carte Litera #56, marți, 30 iulie, la Qreator (bulevardul Aviatorilor nr. 8A), de la ora 18.30, să vorbim despre un nou bestseller scris de Domenico Starnone, unul dintre cei mai mari romancieri italieni contemporani – PĂCĂLEALĂ.
(La Editura Litera a mai fost publicat de același autor romanul NODURI)
Traducere din limba italiană – Cerasela Barbone.

Discuția va fi moderată de Cristina Stanciulescu, iar locurile vor fi ocupate prin înregistrare la adresa de email [email protected]
Partener de lectură Idea::Bank

Despre carte:
Imaginați‑vă un duel între doi oameni. Unul, Daniele Mallarico, este un ilustrator de succes care, în amurgul vieții, simte că reputația și talentul său artistic se estompează. Celălalt, Mario, este nepotul lui de patru ani.
Daniele locuiește de mulți ani la Milano, în singurătate, concentrându‑se obsesiv asupra muncii sale, când fiica lui îl roagă să vină la Napoli pentru câteva zile, ca să aibă grijă de Mario, în timp ce ea și soțul ei vor participa la o conferință.

Cine te face mai bun? – Seară de discuții și proiecții

Poate că ai (sau nu) modele în viața ta, oameni reali sau imaginari care te inspiră și te motivează să fii mai bun, să faci mai mult.
Care este forța unui erou personal, influența lui asupra aspirațiilor și comportamentului tău? Cine sunt eroii tăi și cum i-ai ales, ce-i recomandă ca modele?

Vino MARȚI 30 Iulie, de la 18:30, când răspundem împreună acestor întrebări și multor altora pe care le aduci cu tine. Și ne lămurim care e drumul de la a avea modele la a fi unul.

Pentru fiecare seară de proiecții noi îți propunem subiectul, selectăm conferința TED pe care o proiectăm, apoi provocăm discuția. Tu vii în amfiteatru cu experiența și cunoștințele tale despre subiect, pe care le poți împărtăși cu ceilalți.

La Seneca Anticafe (str. Arhitect Ion Mincu nr. 1) plătești doar timpul. 1 oră înseamnă 12 lei de persoană, sau 10 lei dacă ești elev, student sau donator de sânge cu carnetul la tine.
Ai bufet cu ceaiuri și cafea, fructe și snack-uri, o librărie generoasă, internet și calculatoare, canapele moi și mese de încredere pentru tot ce îți propui să faci: să citești, să muncești, să te relaxezi, să vorbești.
————————————–
Te rugăm să ne confirmi participarea la [email protected].

Miercuri, 31 iulie

T.O. Bobe și invitații săi despre „Cartea neisprăvirii“

„Cartea neisprăvirii“, un nou roman de TO Bobe, la Editura Humanitas

Editura Humanitas vă invită miercuri, 31 iulie, ora 19, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu, la lansarea celui mai nou roman al lui T.O. BOBE, CARTEA NEISPRĂVIRII. La eveniment vor vorbi, alături de autor, Horia Ghibutiu, jurnalist și scriitor, Hanno Hoefer, muzician, regizor de film, scenarist și producător, Cosmin Ciotloș, critic literar, și Lidia Bodea, directorul Editurii Humanitas.

T.O Bobe, autorul volumelor „Bucla“, „Darul lui Moş Crăciun“, „Cum mi-am petrecut vacanța de vară“, „Centrifuga“ și „Contorsionista“, revine în atenția publicului iubitor de literatură cu „o carte șăgalnic numită „Cartea neisprăvirii“. Unul dintre cele mai tandre și dinlăuntru trăite portrete făcute literaturii, această ispravă colosală a omului, încă neisprăvit(ă)“. – Lidia Bodea, director al Editurii Humanitas

Accesul este gratuit pe baza unei rezervări prin Eventbook: https://eventbook.ro/other/bilete-to-bobe-cartea-neispravirii

Colocviile de traduceri literare 42

Muzeul Național al Literaturii Române și Filiala București Traduceri literare a Uniunii Scriitorilor din România vă invită miercuri, 31 iulie 2019, de la ora 19.00, la colocviile de traduceri literare 42 – „în cuptor la poezie fierbinte provincia devine capitală” la sediul din Str. Nicolae Crețulescu nr. 8.

Poeți invitați: Florina Zaharia – Galați, Stela Iorga – Galați, Simona Toma – Galați, Nicoleta Crăete -Târgu-Jiu, Costel Stancu – Reșița, Mihók Tamás – Oradea, Stéphane Meuret – Franța, Jarmila Horáková – Cehia. Moderator – Peter Sragher, președintele Filialei București – Traduceri literare a Uniunii Scriitorilor din România.

Mai naște poet în afara Capitalei. Capitala nu este buricul pământului în poezia românească. Sunt invitate patru poete și doi poeți din țară. Astfel, provincia devine Capitală a poeziei. Un poet francez care s-a îndrăgostit de plaiurile românești participă la rândul său și nu mai dă semne că ar pleca. În cele din urmă, o poetă și traducătoare din Cehia scrie în iubita ei limbă… română.

Fiecare dintre poeții prezenți va aduce omagiu unui poet/unei poete care nu mai este printre noi. Astfel, Costel Stancu îl va re-citi pe Ion Chichere, Nicoleta Crăete pe Ciprian Chirvasiu, Florina Zaharia pe Nina Cassian, Stéphane Meuret va recita din Paul Verlaine, Mihók Tamás va avea cu el o poezie de Fábián Imre, Stela Iorga îi va da glas lui Rainer Maria Rilke, Peter Sragher va performa un poem de Gheorghe Iova, Simona Toma, o poezie de Marius Dumitrescu, iar Jarmila Horáková ne va aduce aminte de Lucian Blaga.

O seară foarte bogată în poezie: se vor auzi versurile a nu mai puțin de 18 poeți.

Literatura la zi. Invitat: Dumitru Crudu

Miercuri 31 iulie, Londohome, strada David Praporgescu nr. 31
Ora: 20.00
Moderator: Vasile Ernu

Vom prezenta şi ultimul volum – Ziua de naștere a lui Mihai Mihailovici – Dumitru Crudu

DUMITRU CRUDU (născut în 1967, în Flutura, Ungheni, Republica Moldova) este prozator, dramaturg, poet și unul dintre autorii Manifestului Fracturismului, apărut pentru prima dată în ziarul Monitorul de Brașov. În 2003 a primit premiul UNITER și Premiul Fundației Principesa Margareta pentru Cea mai bună piesă de teatru din România (Alegerea lui Alexandru Sutto). Este primul dramaturg român jucat în Africa și în America Centrală. În proză a debutat în 2008 cu romanul Măcel în Georgia. Cu romanul Un american la Chișinău a fost nominalizat la premiul Visegrad Eastern Partnership Literary Award din Bratislava și la premiul pentru proză al revistei Observator cultural. În 2018, pentru cartea de proză scurtă Salutări lui Troțki a primit Premiul „Ion Creangă“ al Academiei Române. Unul dintre romanele sale, Oameni din Chișinău, a fost tradus în limba cehă, iar o parte din povestirile sale au fost traduse în engleză, franceză, germană și suedeză și au apărut în reviste literare și antologii.

Joi, 1 august

Festivalul „Gellu Naum”, ediția a IV-a

Joi, 1 august 2018, ora 17.00, Muzeul Național al Literaturii Române din București, în parteneriat cu Fundația „Gellu Naum”, vă invită în Grădina MNLR (Str. Nicolae Cretulescu 8) la cea de-a patra ediție a Festivalului Gellu Naum, pentru a marca împlinirea a 104 de ani de la nașterea scriitorului Gellu Naum. Prin masa rotundă „Gellu Naum – perspective critice” și seara de poezie și jazz organizate cu acest prilej, ne propunem realizarea unui dialog între spații și timpuri de creație diferite și, totodată, suprapuse, cu scopul valorificării patrimoniului literaturii române și a culturii scrise recente. Gazdele evenimentelor vor fi Simona Popescu, Marieva Ionescu, Florin Balotescu.

Program:
Muzeul Național al Literaturii Române – Grădină, Str. Nicolae Crețulescu 8
17.00: MASA ROTUNDĂ „Gellu Naum – perspective critice”
Invitați: Ion Pop, Mircea Anghelescu, George Ardeleanu, Dan Gulea, George Neagoe
Moderatori: Marieva Ionescu și Florin Balotescu

19.00: SEARĂ DE POEZIE ȘI MUZICĂ
Muzică: Mircea Tiberian & Ion Bogdan Ștefănescu
Invitați: Valentina Chiriță (val chimic), Andrew Davidson-Novosivschei, Andrei Dósa, Andrei Gamarț, Ioan Es. Pop, Ion Pop, Sebastian Reichmann, Alexandra Turcu, Răzvan Țupa, Dan Sociu, Dan Stanciu
Moderator: Simona Popescu

PROIECȚIE VIDEOPOEZIE
Videopoeme de
Ana Soviany/ Alexandra Domițian
Ana Costache/ Eliza Lupu
Corina Toader/ Madălin Dragoș Popa
Isabella Andreea Tatoi/ Mircea Hristescu
Ozana Secăreanu/ Tudor Petrescu
Bianca Păuleț/ Irina Rădulescu
Mădălina Gheorghe/ Romina Banu

Intrare liberă, în limita locurilor disponibile.

Lansare volum: „Pictorul Costin Petrescu la New York”

Muzeul Municipiului București găzduiește, la Palatul Suțu, joi, 1 august 2019, orele 18.00, lansarea volumului „Pictorul Costin Petrescu la New York, 1919-1920”, Editura Paideia, autor Eduard Andrei.

Bazat pe documente inedite, din arhive românești și americane, volumul se concentrează asupra unui capitol necunoscut din viața și activitatea pictorului român Costin Petrescu (1872-1954): perioada petrecută la New York (noiembrie 1919 – martie 1920), unde a fost trimis în misiune specială pentru a superviza fabricarea noilor bancnote românești, realizate după designul său, la „The American Bank Note Company”, deoarece după Marea Unire din 1918 se impunea unificarea monetară, ce devenise o prioritate a noului Guvern român.

Prezintă: Dr. Adrian-Silvan Ionescu, Directorul Institutului de Istoria Artei „G. Oprescu” al Academiei Române; Dr. Adrian Majuru, Director al MMB, Dr. Eduard Andrei, autorul cărții.

Intrare gratuită. Eveniment organizat de Primăria Municipiului București prin Muzeul Municipiului București.

Atelierele Thomasinei

Thomasina vă invită la atelierele din Ceainăria MNLR (Muzeul Naţional al Literaturii Române, strada Nicolae Crețulescu nr. 8), unde a adunat povești din întreaga lume, de la Miazănoapte la tărâmul „regelui tuturor sălbăticiunilor”, de la „locul celor șapte peșteri” la șarpele cu pene și la Kintaro. Atelierul este urmat de o serie de activități creative inspirate din poveștile prezentate în cadrul fiecărei întâlniri.

Te așteptăm în fiecare joi, în perioada 6 iunie – 1 august 2019, de la ora 10.00, la atelierele de povești, de imaginație și de creativitate.

Accesul la atelier se face pe baza achitării biletului de intrare în muzeu, reprezentând suma de 2 lei pentru copii și 5 lei pentru adulți.

Rezervările se fac la adresa [email protected] sau la numărul de telefon 0748057192.

Lansare: „Personalități ale lumii și profilul lor grafologic”

Joi, 1 august, de la ora 18.00, la Librăria Mihai Eminescu din București (bulevardul Regina Elisabeta nr. 16), va avea loc lansarea cărții „Personalități ale lumii și profilul lor grafologic” (vol. I-III), de Radu Constantin.

Intrarea este liberă.

Vă așteptăm cu drag!

Patreon - O mie de semne
Author

Scriu poezie, proză și, din când în când, despre cărțile pe care le citesc. Pasionat de istoria Bucureștiului. Reporter și fotograf de ocazie. Mă consolez cu Pink Floyd.

Write A Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.