Editura Humanitas vă invită joi, 14 aprilie, ora 19.00 la Librăria Humanitas de la Cișmigiu, la o întâlnire cu Horia-Roman Patapievici, Tatiana Niculescu și Monica Pillat (via Zoom) despre volumul „Bunicul meu fără mormânt. Gheorghe Ene Filipescu“ de Monica Pillat.

Accesul în librărie este liber, pe baza unei rezervări prin Eventbook aici: https://eventbook.ro/other/bilete-intalnire-cu-horia-roman-patapievici-tatiana-niculescu-si-monica-pillat

„Oricine a citit acea perlă din coroana memorialisticii românești care este Eterna întoarcere, adică Ofrandele Corneliei Pillat, a rămas captivat întâi de toate de personajul fabulos, aproape marquezian, Gheorghe Ene Filipescu, tatăl autoarei, orfanul plecat din Oltenița natală, ajuns ucenic cizmar la București, apoi proprietar al unui magazin de încălțăminte de lux în pasajul Jean Villacrosse din Calea Victoriei, premiat la Barcelona în 1929 și ales starostele breslei pe țară, membru respectabil în mișcarea social-democrației noastre de rit vechi.

Ei bine, acum se vede că fiica reușise «doar» pregătirea pânzei. Desăvârșirea tabloului și mai ales înrămarea lui potrivită i-au revenit nepoatei Monica Pillat, întrupare palimpsest a fermecătoarelor împletiri dintre familiile Pillat și Brătianu. După ce a etalat comoara epistolară adunată de Dinu, Pia și Cornelia, Monica Pillat reușește acum scenariul magnetizant al unei redutabile docudrame.

Frumoasa ispravă a Monicăi Pillat e o monografie biografică și o reconstituire de destin personal, dar în același timp frizează istoria socială și restituie cadrele și atmosfera boieriei meșteșugărești de odinioară, adevărată articulație între marea și mica burghezie, ne amintește puterea breslelor medieval-rinascimentale, adesea echivalente masoneriilor. Dezvăluit aici în toată complexitatea personalităţii sale, Gheorghe Ene Filipescu, fostul ucenic ajuns președintele Sindicatului Profesional al Meseriașilor Cizmari din România și membru în Parlament, le cita confraților comeseni, cum nu se poate mai natural, din Platon și Epictet. Scenariul există. Convinge, impresionează și încântă.“ — DAN C. MIHĂILESCU

Citește câteva pagini: https://humanitas.ro/humanitas/carte/bunicul-meu-fara-mormant
Cartea este disponibilă în librării și online:https://www.libhumanitas.ro/bunicul-meu-fara-mormant-monica-pillat-hu003245-1.html

Accesul în librărie este liber, pe baza unei rezervări prin Eventbook ( https://eventbook.ro/other/bilete-intalnire-cu-horia-roman-patapievici-tatiana-niculescu-si-monica-pillat)
Purtarea măștii este recomandată.

Evenimentul va putea fi urmărit și în transmisiune directă #online #Live pe pagina de Facebook Humanitas și pe #HumanitasYouTubehttps://bit.ly/Humanitas-YouTube.
Înregistrarea audio va fi ulterior disponibilă pe #HumanitasSoundcloudhttps://bit.ly/Humanitas-Soundcloud.
Spotify: https://open.spotify.com/show/0mdAos2yhCxG4luyT8lFGh
Deezer https://www.deezer.com/en/show/1886542
Apple: https://podcasts.apple.com/…/hum

Patreon - O mie de semne
Author

Scriu poezie, proză și, din când în când, despre cărțile pe care le citesc. Pasionat de istoria Bucureștiului. Reporter și fotograf de ocazie. Mă consolez cu Pink Floyd.

Write A Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.