Evenimentul de aseară, de la Librăria Humanitas de la Cișmigiu, a adus din nou un public foarte numeros, spațiul de lansări fiind practic sufocat la ora 19.00, când a fost programată începerea lansării volumului Eros și agape. Prefaceri ale iubirii creștine, de Anders Nygren (Humanitas, 2019, traducere de Wilhelm Tauwinkl).

Într-un material de recomandare anterior am vorbit un pic mai pe larg despre această carte considerată ca având „largi ecouri și influențe în filozofia religiei și teologia secolului XX”.

De aceea n-am să mai reiau ideea, ci am să încerc să redau, pe cât posibil, câte ceva din atmosfera din incinta Librăriei Humanitas de la Cișmigiu, care este de ceva vreme principalul pol bucureștean pentru desfășurarea unor evenimente de anvergură din lumea cărților.

PS Mihai Frățilă

Trebuie să spun că lansarea nu avea cum să nu fie influențată de prezența fețelor bisericești, atât în public, cât și în „prezidiu”. Cred că cel mai bine a sintetizat modul cum au decurs lucrurile aseară Preasfinția Sa Mihai Frățilă, Episcop al Episcopiei Greco-Catolice „Sfântul Vasile cel Mare” de București:

„Este la noi în tradiție ca întotdeauna să fie ori un sobor de preoți, ori cel puțin o haină preoțească, deci respectăm strămoșeștile tradiții.”

A fost, așadar, o atmosferă încărcată de sobrietate, serioasă și cumva ecumenică, având în vedere diversitatea ideilor și credințelor religioase ale celor prezenți la eveniment. Ca să dau un exemplu, dl Liiceanu s-a declarat, încă de la început, un „outsider”.

Wilhelm Tauwinkl

Până la cuvântul dlui Liiceanu trebuie să spun că, pe lângă PS Mihai Frățilă, au mai vorbit Bogdan Tătaru-Cazaban și traducătorul cărții, Wilhelm Tauwinkl, care a mărturisit următoarele:

„Mă bucur că am putut contribui la apariția acestei cărți la Editura Humanitas. Dacă o vedeți așa de groasă veți crede că e descurajant, însă pot să vă spun că eu, când am terminat traducerea, m-am bucurat că am terminat-o, dar mi-a părut și rău, fiindcă volumul fiind așa de frumos aș fi vrut să mai dureze.

Dacă începem să-l citim, îl continuăm ca pe un roman, pentru că e o istorie a creștinismului scrisă altfel, din punctul de vedere al iubirii creștine și ce a devenit ea de-a lungul timpului.”

Gabriel Liiceanu

Iertată fie-mi subiectivitatea, însă voi reproduce mai multe din discursul dlui Liiceanu, care mi s-a părut că a transmis mai bine latura emoțională a cărții lui Anders Nygren.

„Trebuie să acceptați că nu pornesc avantajat în această seară, având cutezanța de a vorbi alături de trei teologi care, în mod fatal, mă pot socoti din capul locului, așa cum mă socotesc eu însumi, un outsider.

Atunci m-am gândit: ce sens are prezența mea la această lansare? Am să vă spun că, spre deosebire de vorbirea erudită, doctă, cunoscătoare, a celor trei vorbitori dinaintea mea, eu voi încerca să vă aduc emoția ideilor pe care mi-a stârnit-o lectura acestei cărți.

Fiind o carte așezată în teritoriul istoriei ideilor, în speță a unei idei fundamentale pentru spiritualitatea occidentală, istoria iubirii în creștinism, oricine vrea să-și cunoască istoria, arheologia, proveniența, strămoșii de spirit, trebuie să citească această carte. Este o carte fundamentală pentru că este așezată în inima spiritualității europene.

Eu nefiind obligat confesional, ci fiind un liber la gândire, pot să-mi permit să privesc toate religiile, inclusiv creștinismul, ca pe o mitologie cu valențe creative, în toate direcțiile, enorme. Nu există artă mare fără mitologie mare, a spus un gânditor.

Ei bine, pesemne că arta cea mai mare nu a dat-o întâmplător occidentul, pentru că a avut în spatele ei, în toate domeniile, muzical, plastic, teatral, literar, a avut, așadar, creștinismul, care este cea mai fecundă, după mine, mitologie.

Eu cred în variante la un basm. După cum știți, basmele au variante. Pentru mine ereziile sunt variante la basmul central creștin, iar unele dintre ele sunt uneori mai interesante.”

Patreon - O mie de semne

Author

Scriu poezie, proză și, din când în când, despre cărțile pe care le citesc. Pasionat de istoria Bucureștiului. Reporter și fotograf de ocazie. Mă consolez cu Pink Floyd.

Write A Comment