Unul dintre cele mai emoționante evenimente din a treia zi de Bookfest a fost lansarea volumului „Podul cu vechituri”, de Dan C. Mihăilescu, recent apărut la Editura Humanitas. Deși cu vreun sfert de oră înainte de lansare la standul Humanitas nu se strânsese prea multă lume, în momentul apariției lui Dan C. Mihăilescu oamenii au răsărit parcă de niciunde, într-o zi cu o afluență neașteptat de slabă, cauzată probabil de amenințarea cvasipermanentă a ploii și de vizita Papei, care a paralizat Bucureștiul o bună parte din zi.

Cu toate astea, s-a dovedit încă o dată că, atunci când vine vorba de unul dintre cei mai iubiți autori Humanitas, Dan C. Mihăilescu, publicul dă dovadă de receptivitate și de o extraordinară empatie. Alături de cunoscutul critic literar au mai participat Georgeta Filitti și Ioana Pârvulescu. Fiindcă scriu, din păcate, pe fugă, fiind împins de la spate de timpul foarte scurt rămas până la evenimentele de azi de la Bookfest, am să mă rezum doar la a reproduce un scurt pasaj din discursul unui Dan C. Mihăilescu care a vorbit ca în zilele lui bune:

Dan C. MIhăilescu

„Mi-am dat seama că dacă această carte apărea acum 70 de ani, când ar fi fost receptată de Nicolae Moraru, Ion Vitner, Paul Georgescu, Crohmălniceanu sau Radu Popescu, luam vreo 20 de ani de închisoare. Chiar dacă luam un singur an pentru un singur cap de acuzare, aici aveți paseism, evazionism, estetism, tradiționalism, un autor care se prosternează năravurilor burghezo-moșierimii noastre, un paseist și un arheofil. Mi-a convenit arheofil pentru că sună mai isteț decât paseist.

Îl citez pe Alexandru Paleologu, care spune: «Dragă, știi că paseismul are o latură rea. Suntem reacționari, pierduți în problemele de altădată, tombatere, conservatori, dar asta nu înseamnă că trecutul nu este acoperirea în aur a banilor de hârtie mototoliți de astăzi.» Așa că mă gândeam că ar fi fost bine dacă eram arestat măcar un an, pentru că la ritmul creativității penitenciare de la noi, în anul ăsta sper că, cu ajutorul celor îndreptățiți, mi-aș fi dat doctoratul și aș fi încheiat și cartea despre corespondența lui Eliade.”

Denisa Comănescu

Seria evenimentelor de la standul Humanitas a continuat cu lansarea volumelor „Un lup atârnă în cais, cu capul în jos”, de Mo Yan, și „Imperiul fără de sfârșit”, de Yi In-Hwa, apărute recent la Editura Humanitas Fiction în colecția „Raftul Denisei”, care este coordonată de Denisa Comănescu. De altfel, cunoscuta scriitoare a și prezentat această lansare la care au mai participat Luminița Bălan, Mugur Zlotea și Diana Yuksel.

A urmat imediat un alt moment emoționant, lansarea volumului „Puterea fragilității”, de Doina Cornea, la un an de la dispariția cunoscutei disidente. Au participat scriitorii Ana Blandiana și Radu Paraschivescu, precum și filosoful Gabriel Liiceanu. Am să mă rezum să redau un mic pasaj din spusele lui Radu Paraschivescu:

Radu Paraschivescu

„Dintre cei trei care suntem prezenți aici sunt singurul care nu a cunoscut-o pe Doina Cornea altfel decât din traduceri, din scrieri și din atitudini. Ediția asta a cărții, după cum bine s-a spus, este o ediție reverență, făcută în fața unui om care a murit acum un an, dar care începuse pentru multă lume să nu mai fie, din cauza păturii de uitare care-i acoperă de obicei pe cei vrednici, pe oamenii verticali, dar care nu ies în față.

Din punctul ăsta de vedere, ediția de colecție Puterea fragilității, al cărei titlu se apropie de un oximoron, dacă nu cumva chiar este un oximoron, e o carte care se adresează deopotrivă celor care au cunoscut-o pe Doina Cornea, care știm povestea vieții ei, și celor tineri și foarte tineri pentru care numele ăsta este încă o necunoscută.”

Andrei Cornea, Radu Paraschivescu & Ioana Pârvulescu

Nevoit să fiu la alte două lansări, la care participau sau prezentau prieteni foarte buni – și pe care am să le amintesc într-un material separat – n-am putut fi de față la celelalte lansări ale Editurii Humanitas din după-amiaza zilei de ieri. Am reușit doar să surprind cu aparatul de fotografiat „scena” evenimentului în cadrul căruia a fost lansat romanul „Amintiri din epoca lui Bibi”, de Andrei Cornea, la care au mai fost prezenți Radu Paraschivescu și Ioana Pârvulescu.

În rest, în loc de încheiere am să mă rezum să amintesc cele două lansări pe care le-am ratat, dar care merită să fie consemnate aici: noul volum al lui Cătălin Pavel, „Arheologia iubirii. De la Neanderthal la Taj Mahal”, la care au fost prezenți, pe lângă autor, actorul Dragoș Bucur, Natalie ester și Marius Chivu – precum și „Jurnalul ultimilor ani, 1938-1940. Inedit” al lui Nicolae Iorga, lansare la care au fost prezenți îngrijitorul ediției, Andrei Pippidi, precum și Ovidiu Cristea și Andrei Timotin.     

Patreon - O mie de semne
Author

Scriu poezie, proză și, din când în când, despre cărțile pe care le citesc. Pasionat de istoria Bucureștiului. Reporter și fotograf de ocazie. Mă consolez cu Pink Floyd.

Write A Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.