Cu două zile înainte de începerea Târgului Gaudeamus îmi întocmeam o listă cu cărțile pe care mi le-aș fi cumpărat dacă hazardul nu mi-ar fi scos în față o perioadă mai puțin fastă din punct de vedere pecuniar. Era un fel de wishlist la care am visat de îndată ce, după perioade mai lungi sau mai scurte de așteptare, a fost anunțată apariția cărților în chestie.

Aproape jumătate din cele 15 volume erau de la Humanitas. Mi-am spus, la momentul respectiv că, dacă tot e să visez, măcar să visez frumos. Îmi fixasem și un termen destul de lax, de câteva luni, în care, puțin câte puțin, pe măsură ce finanțele mele vor fi resuscitate, voi merge prin librării ca să le cumpăr și, victorios, să dau de veste despre ispravă aici, pe omiedesemne.ro.

Gabriel Liiceanu, Horia-Roman Patapievici, Andrei Pleșu, Dan C. Mihăilescu, Ioana Pârvulescu, Radu Vancu, antologia de povestiri scoasă în colecția „Scriitori români contemporani”, coordonată de Andreea Răsuceanu, toate cărțile lor mă așteptau acolo, la raft, într-un viitor incert, închise însă deocamdată într-un imaginar dulap cu dulciuri, a cărui cheie se afla undeva, sub preșul din fața unui prag necunoscut.

[image_with_animation image_url=”2861″ alignment=”center” animation=”Fade In” box_shadow=”none” max_width=”100%”]

Spuneam în articolul despre cele 15 cărți pe care mi le doream de la Gaudeamus că doar un miracol m-ar putea scoate din situația asta. Și iată că miracolul a venit chiar de la Humanitas. Gabriela Maaz, care este director de promovare, mi-a trimis un mesaj în care îmi spunea că ar fi bucuroasă dacă aș accepta să-mi trimită cărțile Humanitas.

Ne-am întâlnit la Gaudeamus și m-a îndemnat să mă duc la rafturi ca să-mi aleg cărțile. A fost unul dintre acele momente în care, adult fiind, te simți ca Aladin în peștera comorilor. Am cules cele șapte titluri din listă, am mulțumit frumos și asta a fost tot. Acum, volumele sunt aici, lângă mine, pe birou, și așteaptă să fie mai întâi răsfoite, apoi citite pe îndelete, așa cum se cuvine cu astfel de autori.

Mulțumesc, Gabriela, fiindcă mi-ai dat cheia de la dulapul cu dulciuri. Pe măsură ce o să citesc, o să dau de veste aici, pe omiedesemne.ro, despre impresiile pe care mi le-au lăsat cărțile de la Humanitas. Anticipez că vor fi cât se poate de pozitive.

gelu diaconu
https://www.facebook.com/omiedesemne/

Patreon - O mie de semne
Author

Scriu poezie, proză și, din când în când, despre cărțile pe care le citesc. Pasionat de istoria Bucureștiului. Reporter și fotograf de ocazie. Mă consolez cu Pink Floyd.