Andrew Davidson-Novosivschei (n. 1987) este profesor, poet și traducător din Arizona, stabilit din 2015 în București. Scrie poezie în română și în engleză și a publicat în Poesis International, Tribuna, Apricity Press, Poetic Stand, șamd. Poemul „the taste of freedom” a fost nominalizat pentru premiu Pushcart din SUA. Solo show „pop-up book” a expus versurile sale alături de desene din 2022 la Diptych Art Space. A fost invitat la festivaluri precum Poezia e la Bistrița, Festivalul Internațional de Poezie București, Festivalul Internațional de Literatură și Traducere Iași (FILIT), și la cluburi de lectură precum Cenaclul Republica și Institutul Max Blecher. Traducerile sale literare s-au publicat în reviste precum Asymptote Journal, Trafika Europe, șamd, și au câștigat burse de la Institutul Cultural Român și FILIT.

Andrew este câștigătorul de anul acesta al concursului de debut în poezie „Radu Demetriades”, organizat de editura Dezarticulat Books, cu volumul inimă leneșă.  Premiul constă în suma de 1500 de lei și publicarea cărții. Aceasta va fi lansată pentru precomandă la finalul lunii martie, urmând ca la începutul lunii aprilie să intre în librăriile din întreaga țară.

Mai jos sunt câteva texte reprezentative din volumul inimă leneșă.

poezie cu mai mulți copii

drăguți sunt
copilașii

drăguți sunt
cățelușii

urâți sunt
împreună

cum te uiți la mine

te uiți la mine de
parcă n-aș avea voie
să ies din casă
purtând numai
adjective
pentru cafea

c’est une méduse

o doamnă
în mediterana
sâni afară
arsă peste tot
se uită în apă
își dă jos ochelarii
pune mâna la gură
și se uită la mal
vrea să spună
ce a găsit dar
nu vrea să se vadă
că n-are dinți

poezie cu autobuz

vocile mormăie
în haine groase
în autobuz
bârfele economiștilor
se aburesc geamurile
și se disipează încet
în alinarea suferinței
cu roți

Patreon - O mie de semne
Author

Scriu poezie, proză și, din când în când, despre cărțile pe care le citesc. Pasionat de istoria Bucureștiului. Reporter și fotograf de ocazie. Mă consolez cu Pink Floyd.

Write A Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.