Între 4 și 5 Iunie, în Mansarda Facultății de Arte și Design Timișoara, a avut loc primul primul atelier de făcut postere pentru poeme pus la cale de proiectul interdiciplinar Poster X Poem. 10 tineri artiști s-au întâlnit cu Ovidiu Hrin, graphic designer și lider al studioului Synopsis pentru 2 zile de teorie și practică în crearea de postere.

Atelierul a fost realizat sub modulul Poster X Poem Young, cea mai proaspătă propunere a proiectului PxP. La finalul acestuia, 10 tineri artiști vizuali și 10 tineri poeți nepublicați se vor întâlni într-o serie de 10 postere poem cum nu s-au mai văzut.

Cum Timișoara și-a propus în ultimii ani să creeze un liant între diverse domenii artistice, PxP vine în vara lui 2022 să nuanțeze spațiul public cu două noi ediții: Poster X Poem Young, o inițiativă dedicată tinerilor artiști și poeți, dar și o ediție locală, Poster x Poem Timișoara, dedicată în totalitate artiștior vizuali și poeților contemporani timișoreni. Posterele urmează să fie expuse în diferite puncte din oraș.

PxPy s-a deschis între 16-26 mai cu un open call pentru tineri artiști și tineri poeți care își doresc ca împreună să creeze un poster.

Cei 10 tineri artiști aleși care au participat la atelierul de făcut postere coordonat de graphic designer-ul Ovidiu Hrin, în weekend-ul 4-5 iunie Andreea Baban, Andrei Gurduza, Dona Arnakis, Ioana Fabiola Pascu, Ioana Loredana Ilie, Iulia Theisen, Maria Costea, Răzvan Uță, Nicolae Ungureanu, Julia Toth, s-au întâlnit în mansarda Facultății de Arte și Design

Sâmbătă, în prima zi a atelierului, particianții au avut parte de o introducere teoretică în ce înseamnă poster-making, cu studii de caz din portofoliul Synopsis și o vizită la expoziția 100 Beste Plakate organizată la centrul cultural Faber.community. (https://fb.me/e/niiwJLxgx )

Iar dumincă a avut loc un atelier practic, în care s-a lucrat direct pe un poem, participanții având ca primă temă transformarea unor versuri din Auguries of Innocencede William Blake într-un poster, având întreaga zi să-și găsească stilul și să gândească cele mai bune metode de concretizare a textului.

La finalul atelierului de duminică li s-au înmânat cele 10 poeme ale celor 10 tineri poeți, Alina Dumitrescu, Ana Oravițan, Gavril Pop, Ioan Moșincat, Ioana Obreja, Melissa Ivana, Clara Bauer, Robert Ciobanu, Alexandra-Iasmina Panc și Mihaela Farcaș; poeme selectate de Alex Higyed.

Urmează ca artiștii să lucreze cu poemele primite iar de la 15 iulie să fie expuse publicului.

Proiect interdisciplinar început în 2020, Poster X Poem crede că locul poeziei e în oraș printre oameni. Până acum, 150 de artiști vizuali și poeți contemporani s-au întâlnit în posterele poem din expozițiile PxP de pe gardurile, pereții și ferestrele din București, Chișinău, Brașov sau Vaslui.

În vara lui 2022, Poster X Poem ajunge în Timișoara cu o inițiativa dedicată tinerilor artiști și poeți, dar și cu o ediție locală PxP dedicată în totalitate artiștilor vizuali și poeților contemporani timișoreni.

Poster X Poem Timișoara este proiect co-finanțat de Municipiul Timișoara, prin Centrul de Proiecte.

Iată poemele primilor cinci tineri poeți, urmând ca mâine să publicăm și celelalte texte:

Alina Dumitrescu, am 23 de ani și nu scriu niciodată despre situații fericite. Am absolvit Facultatea de Litere din Timișoara, din cadrul UVT, iar acum sunt în curs de terminare a masteratului în traducere din cadrul aceleiași facultăți. Membră a Cenaclului Pavel Dan, am bătut anul trecut țara în lung și-n lat în cadrul mai multor evenimente și tabere de poezie de la București, Jimbolia, Neptun și Cluj, am câteva publicații în Orizont, Euphorion și alte câteva reviste și nu prea vreau să stau locului. În general, scriu despre copilul din mine, despre trauma glamourizată a zilelor noastre, despre durere raw, carnalitate, povești cu mame și tați, dragoste dată de pereți (la propriu) și orice îmi trezește nervi și nebunie.

n-am idee ce o să-i reproșez mamei

în timpul toastului de la masa mirilor
nici nu știu dacă o să fie acolo
sau dacă măcar o să existe vreun toast
i-am spus să nu-mi trimită flori
pentru că o să mă gândesc la tata
și la cum în fiecare an îmi greșea numele pe biletul din buchet
ia-ți o rochie simplă dacă vii
nu trebuie să dansezi
și nici să mă iei în brațe
pentru că o să te pătez cu concealer
de la cât de mult mi-am frecat brațele
înainte să spun nu

Ana Oravițan, timișoreancă get beget, am 22 de ani și sunt absolventă UVT (Informatică în Engleză), iar în prezent studiez la München. Îmi practic dorul prin poeme. Am apărut în antologiile Festivalului de Poezie „Gellu Naum” (edițiile 2014-2016 și 2017-2019) și în antologia „Conexiuni” a Casei de Cultură a Studenților din Sibiu în 2020.

țin mânerele plasei cu degetele doar;
îmi las falangele să creadă
că greutatea ca de scripete ce le trage în jos
nu este de la cele 8 cărți cumpărate
shopping is cheaper than a psychiatrist
spunea o vitrină cu pantofi din Grecia –
ci de la mâna ta

Gavril Pop (n.1998), trăiesc în Timișoara.

Celelalte chei una fără margini, spune animal
Limita superioară – de acolo
puțini aparțin și uite puncte
Sunt rare instanțele în care chiar se vede ceva
să lase așa, urmează
o coborâre amplă

Ion Moșincat, IT-ist, 36 de ani, scriu când nu dorm, mănânc, alerg sau citesc, deci nu chiar atât de des.

e miercuri și jumătate
somnul adoarme ce timpul nu poate

gravitația te trage de mânecă
vreau și eu baloane alunecă
pe o coajă de banană și
își zdrelește genunchii

o cârpești cu un petec de pânză freatică
cineva dă drumul la robinet și uită
înoți cu fluturii în kefirul dimineții
o terapie la care ajungi să ții

când tot pământul va fi îngropat în apă
și oboseala se va scurge din nori scapă
doar cine poate plutind pe spate
mâneci cârpite a două baloane viu colorate

poți rezista două săptămâni
fără mâncare dar
vor fi cele mai frumoase două săptămâni din viața ta

Ioana Obreja: Îmi pregătesc licența în informatică la Universitatea de Vest din Timișoara și lucrez în IT. Pasiunea pentru literatură e de mult timp, însă doar recent am prins curajul de a scrie, jonglând cu articole de satiră și proză scurtă.

mens sana in corporate sano

poster cu mașini rapide
căci ne place adrenalina, dar iubim corporația
oameni care arată altfel pe Microsoft Teams
oameni care arată ciudat în 3D
pasiune și zvâc
atât pentru business cât si tehnologie
te pricepi la crypto?
înăuntrul tău sunt doi lupi
important e să ne dăm seama care ne aduce
mai mult profit
și alte ghidușii

Patreon - O mie de semne
Author

Scriu poezie, proză și, din când în când, despre cărțile pe care le citesc. Pasionat de istoria Bucureștiului. Reporter și fotograf de ocazie. Mă consolez cu Pink Floyd.

Write A Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.