La Editura Tracus Arte va apărea volumul Rațiunea și religiade Léon Brunschvicg, colecția „Filosofia credinței”, traducere din limba franceză de Ed Pastenague.

„Dacă religiile sunt născute din om, în fiecare clipă el ar trebui să-l schimbe pe Dumnezeul lui homofaber, Dumnezeul făurit graţie inteligenţei utilitare, instrument vital, minciună vitală sau măcar iluzie sistematică, cu Dumnezeul lui homo sapiens, întrezărit de raţiunea dezinteresată și de la care nicio umbră nu poate veni să se proiecteze peste bucuria de a înţelege şi de a iubi.” Léon Brunschvicg

Léon Brunschvicg (1869 – 1944) a fost una dintre cele mai marcante personalități ale filosofiei franceze în prima jumătate a secolului XX. Elev al lui Alphonse Darlu la Lycée Condorcet, i-a avut colegi și prieteni pe Marcel Proust și Xavier Léon, cu care va fonda Revue de métaphysique et de morale, în 1893.

Profesor timp de 30 de ani la Sorbona, l-a succedat pe Lucien Lévy-Bruel la catedra de Istoria filosofiei moderne, în 1927. A scris Étapes de la philosophie mathématique (1912), Progrès de la conscience dans la philosophie occidentale (1927) și alte lucrări importante despre Spinoza, Descartes și Pascal.

Patreon - O mie de semne
Author

Scriu poezie, proză și, din când în când, despre cărțile pe care le citesc. Pasionat de istoria Bucureștiului. Reporter și fotograf de ocazie. Mă consolez cu Pink Floyd.

Write A Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.