Astăzi îmi doresc să readuc în atenția cititorilor romanul Dianei Adamek, „Dulcea poveste a tristului elefant”, apărut în 2017 la Editura Humanitas în colecția coordonată de Andreea Răsuceanu, Humanitas 821.135.1 Scriitori Români Contemporani. Este recomandarea www.omiedesemne.ro.

Sub pretextul călătoriei fabuloase a unui straniu personaj „elefantin“ născut în Transilvania, Diana Adamek reconstituie în detalii o întreagă lume, aflată în momentul unor schimbări subtile, care vor îmbrăca deseori în roman haina miraculosului. Europa Centrală în a doua parte a veacului al XVI-lea e un spațiu cu limite înșelătoare, iar Roro trăiește cu fascinația depărtării și a necunoscutului.

El străbate o lume în care imaginația debordantă a barocului creează splendide obiecte imposibile, deopotrivă grotești și feerice, precum picturile lui Arcimboldo, oglindă a melancoliei și reflex al sfârșitului lent, sfâșietor al unei epoci.

DIANA ADAMEK (n. 1957), scriitoare, eseistă, critic literar, a publicat romanele Vasco da Gama navighează (2007), Pădurea mătușii Clematis (2009), Adio, Margot (2017), precum și volumele de eseuri Trupul neîndoielnic (1995), Ochiul de linx. Barocul și revenirile sale (1997), Castelul lui Don Quijote (2002), Transilvania și verile cu polen. Clujul literar în anii ’90 (2002), Pata-Tata. Șah (2004), Eseuri creole (2005), Melancolii portugheze (2007).

Unele dintre cărțile sale au fost traduse în portugheză și franceză. În prezent este profesor de literatură comparată la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj.

Cartea are 352 de pagini, costă 33,15 lei (15% discount) și poate fi comandată aici: https://bit.ly/2ZwB09Z

Patreon - O mie de semne
Author

Scriu poezie, proză și, din când în când, despre cărțile pe care le citesc. Pasionat de istoria Bucureștiului. Reporter și fotograf de ocazie. Mă consolez cu Pink Floyd.

Write A Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.