Roberto Bolaño s-a născut pe 28 aprilie 1953 în Santiago de Chile și s-a stins pe 15 iulie 2003 în Barcelona, Spania. Cea mai mare parte a copilăriei și-a petrecut-o în localitatea Los Angeles (nu celebra metropolă americană) din provincia chiliană Bio Bio. Suferea de dislexie și, fiind un copil „slăbănog, miop și cam tocilar” (așa cum s-a caracterizat el însuși la maturitate) a fost de multe ori agresat la școală, lucru care îl făcea să se simtă dat la o parte. La doar zece ani a avut prima lui slujbă: vânzător de bilete pe ruta Quilpue – Valparaiso.

La 18 ani s-a mutat cu familia în Mexico City. A abandonat școala, s-a angajat ca jurnalist și a devenit susținător activ al politicii de stânga. În 1973 s-a întors în Chile pentru a ajuta la „construirea revoluției” alături de guvernul social-democrat al lui Salvador Allende. După lovitura de stat militară a lui Augusto Pinochet, Bolaño a fost arestat sub acuzația de terorism. A petrecut opt zile în închisoare și a fost salvat de doi gardieni, foști colegi de clasă de-ai lui.

În 1974 s-a întors în Mexic și a început să ducă o viață boemă, fiind considerat „copilul teribil al literaturii”. În 1975 a devenit membru fondator al curentului literar (minor) denumit „infrarealism”. În 1977 s-a mutat în Spania, stabilindu-se pe coasta mediteraneeană, în apropiere de Barcelona, în Costa Brava. Ca să se întrețină a prestat tot felul de munci derizorii, cum ar fi spălător de vase sau gunoier. Muncea ziua și scria noaptea. Începând cu anul 1981 a locuit în orășelul Blanes, situat pe coasta catalană.           

Starea lui de sănătate s-a deteriorat constant de-a lungul timpului. S-a aflat pe o listă de așteptare pentru un transplant de ficat în timp ce lucra la capodopera sa, 2666. Era al treilea pe această listă când s-a stins din viață. Cu șase săptămâni înainte de moarte, colegii de breaslă, romancierii latino-americani, l-au considerat în cadrul unei conferințe internaționale una dintre cele mai importante figuri ale generației sale. (sursa: https://en.wikipedia.org/wiki/Roberto_Bola%C3%B1o)

Sursa foto: https://www.blanescostabrava.cat/en/pf/bolanos-route/

Dintre scrierile lui Roberto Bolaño sunt de amintit romanele Detectivii sălbatici, 2666, Literatura nazistă în America și Al treilea Reich, toate apărute în limba română la Editura Univers (o primă ediție în română a romanului Detectivii sălbatici a apărut în 2013 la Editura Leda – Grupul Editorial Corint). Tot la Editura Leda au mai apărut volumele Convorbiri telefonice (2011) și Anvers (2011). Editura Curtea Veche i-a publicat O stea îndepărtată (2008), Târfe asasine (2009) și Nocturnă în Chile (2008). La Editura Univers i-au mai apărut O povestioară lumpen (2017), Amuleta (2016) și volumele de poezie Trei (2017) și Câinii romantici (2017), ambele în traducerea lui Marin Mălaicu-Hondrari. Poemul de mai jos este extras din volumul Câinii romantici.

Autoportret la douăzeci de ani

M-am lăsat dus, am făcut totul din mers și n-am știut niciodată
încotro aș fi putut s-o apuc. Mergeam plin de teamă,
tremura carnea pe mine și capul îmi vâjâia:
cred că era aerul rece al morților.
Nu știu. M-am lăsat dus, m-am gândit că ar fi păcat
să sfârșesc atât de repede, dar pe de altă parte
am ascultat chemarea aceea misterioasă și convingătoare.
Ori o auzi ori nu o auzi, iar eu am auzit-o
și mai că mi-au dat lacrimile: un sunet cumplit,
ieșit din aer și din mare.
Un scut și o spadă. Și atunci,
în ciuda fricii, m-am lăsat dus, mi-am lipit obrazul
de obrazul morții.
Și mi-a fost imposibil să închid ochii și să nu văd
spectacolul straniu, lent și straniu,
deși inclus deja într-o realitate fulgerătoare:
mii de tineri ca mine, imberbi
sau bărboși, dar latinoamericani cu toții,
lipindu-și obrazul de cel al morții.

Patreon - O mie de semne
Author

Scriu poezie, proză și, din când în când, despre cărțile pe care le citesc. Pasionat de istoria Bucureștiului. Reporter și fotograf de ocazie. Mă consolez cu Pink Floyd.

Write A Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.