Titlul sugerează o combinație destul de eclectică, dar într-un fel magică. Până la urmă, o zi cenușie poate duce la o seară specială. Plimbarea mea prin oraș, relatată în al 49-lea episod al rubricii „Cititor în cafea”, continuă aici, fiindcă mai e ceva de spus, iar ceea ce trebuie dezvăluit poate fi, în cazul ăsta, premisa unei bune dispoziții nesperate.

E bine că Bucureștiul are încă destule anticariate prin care poți bântui, nu precum virusul ăsta nenorocit, ci ca un vechi iubitor de cărți și de literatură care-și poate adapta indigența ajustându-și bugetul practic inexistent în așa fel încât să-i aducă totuși ceva noutăți semnificative în bibliotecă.

Dacă ești atent, chiar poți găsi cărți bune la prețuri foarte mici. Iată, de pildă, două volume de la Editura Curtea Veche cumpărate la 3,99 lei, respectiv la 4,99 lei: Antologia Granta. Cei mai buni romancieri britanici, apărută în 2006, și Austerlitz, de W.G. Sebald (traducere de Irina Nisipeanu), apărută în 2008. Sunt cărți absolut noi care, prin cine știe ce complex de împrejurări, au zăcut probabil prin depozitul de carte al editurii. E bine că au ieșit la suprafață, fiindcă se bucură și muritorii de rând, ca noi, care își numără mărunțișul la intrarea în magazin.

N-am să fac un secret din faptul că peste câteva zile împlinesc 58 de ani. Având posibilitatea de a-mi alege singur cadoul, mi-am permis câteva extravaganțe, dacă le pot numi așa. Încep cu Să cunoști o femeie, de Amos Oz, roman apărut la Editura Polirom în 2004, traducere de Antoaneta Ralian. „Biblioteca lui Gelu” s-a îmbogățit și cu romanul Complexul lui Portnoy, de Philip Roth, apărut în 2005 la Editura Polirom (traducere de George Volceanov). În fine, înainte de a trece la cireașa de pe tort, mi-am cumpărat, în sfârșit, Tropicul Capricornului, de Henry Miller, ediția din 2003 apărută la Editura Est în traducerea regretatei Antoaneta Ralian.

Pe final, așadar, Dostoievski. Am sentimente contradictorii față de marele scriitor rus, dar tot mă atrage ca un magnet. Seria de Opere în 11 volume, apărută la Editura pentru Literatură Universală, încă e incompletă în „Biblioteca lui Gelu”, dar s-a îmbogățit azi cu două volume, nr. 4 și nr. 11, amândouă destul de rare în anticariate. Am, în prezent, așadar, volumele 1, 2, 3, 4, 6, 7 și 11. Numerele care lipsesc – sau titlurile aferente lor – le am în alte ediții. S-ar putea spune, deși nu sunt sigur, că am în bibliotecă opera completă a lui Dostoievski. O parte destul de consistentă este încă necitită. Cât despre cealaltă parte, mi-am propus s-o recitesc în viitorul apropiat. Sper că voi avea timp să o fac.

Cam astea sunt cele mai noi vești din „Biblioteca lui Gelu”. Vă las acum, pe acordurile albumului The Dark Side of The Moon, de care nu mă voi sătura niciodată.

Patreon - O mie de semne
Author

Scriu poezie, proză și, din când în când, despre cărțile pe care le citesc. Pasionat de istoria Bucureștiului. Reporter și fotograf de ocazie. Mă consolez cu Pink Floyd.

Write A Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.