Romanul „Grădina de sticlă”, de Tatiana Țîbuleac, apărut la Editura Cartier în 2018, a câștigat Premiul Uniunii Europene pentru Literatură (EUPL) 2019. Acest premiu se acordă anual, începând din anul 2009, tinerilor scriitori contemporani din literaturile emergente.

Premiul este coordonat de un consorțiu format din: European and International Booksellers Federation (EIBF), European Writers’ Council (EWC) și Federation of European Publishers (FEP). Consorțiul înființează jurii naționale care au rolul de a nominaliza autorii propuși pentru premiere.

Membrii juriilor sunt nominalizați de organizațiile naționale membre ale consorțiului EUPL din fiecare dintre țările participante. Premiul este în valoare de 5000 de euro.

Trei scriitori români au fost recompensați până în prezent cu acest premiu: Claudiu Mihail Florian (2016) pentru Vârstele jocului. Strada Cetăţii (Polirom), Ioana Pârvulescu (2013) pentru Viaţa începe vineri (Humanitas) și Răzvan Rădulescu (2010) pentru Teodosie cel Mic (Polirom).

În lista scurtă pentru premiul literaturii române au mai fost romanele:

Așa să crească iarba pe noi, de Augustin Cupșa, Editura Humanitas, 2017

Porci, de Tudor Ganea, Editura Polirom, 2018

Sindromul Stavroghin, de Alina Pavelescu, Editura Humanitas, 2019

Copilăria lui Kaspar Hauser, de Bogdan-Alexandru Stănescu, Editura Polirom, 2017.

Anul acesta, țările participante pentru premiu au fost: Austria, Finlanda, Franţa, Georgia, Grecia, Ungaria, Irlanda, Italia, Lituania, Polonia, România, Slovacia, Ucraina şi Marea Britanie.

„Tatiana Țîbuleac e o povestașă paradoxală. Ea știe, ca foarte puține scriitoare române contemporane, că «o poveste nu lasă niciodată lucrurile nerezolvate». Mai știe că atunci când exiști «între coastele moi și fermecate ale poveștii», adică între povestitor și eroul povestirii, ajungi să te împaci «cu răul și cu durerea, cu bolile și cu trădările».

Dacă în Vara în care mama a avut ochii verzi Tatiana Țîbuleac exorciza o lume a cruzimii dintr-o perspectivă fragil-masculină, în noul său roman ea povestește o lume aflată pe granița mișcătoare dintre coagulare și dezagregare, dintre Rusia și Europa, dintre luptă și fatalitate.

Grădina de sticlă este, în mai multe feluri, romanul unei întregi generații feminine și al unei povestitoare pe cât de autentice, pe atât de surprinzătoare.” (Simona Sora)

„Stilul, pe muchia dintre poem și proză, extrem de dens și plin de elipse, amintind de AglajaVeteranyi și de Herta Müller, este camera de rezonanță a acestei narațiuni sinestezice, în care gustul sucului de mesteacăn fuzionează cu mirosul cârpelor împuțite, iar sunetele și grafia limbii române se împletesc cu cele ale limbii ruse (relația dintre Lastocika și Tamara are ca acompaniament de tip bassocontinuo relația – inclusiv clasistă și imperialistă – dintre cele două limbi, dintre rusa rafinată vorbită în oraș și moldoveneasca barbară vorbită la țară și cel mult în piețele din Chișinău).” (Mihai Iovănel)

TATIANA ȚÎBULEAC s-a născut pe 15 octombrie 1978 în Chișinău, Republica Moldova. Absolventă a Liceului „Iulia Hasdeu” din Chișinău; licențiată a Facultății de Jurnalism și Științe ale Comunicării a USM.

Devine cunoscută publicului larg în 1995, când inițiază rubrica „Povești adevărate” în cotidianul Flux. Din 1999 face parte din echipa PRO TV Chișinău în calitate de reporter, editor și prezentatoare de știri. Stabilită actualmente la Paris, unde lucrează în domeniul audiovizualului.

Debut editorial cu Fabule moderne, Editura „Urma Ta”, Chișinău, 2014; ediția a II-a, Editura „Libris Editorial”, Brașov, 2016. Cea de-a doua carte, Vara în care mama a avut ochii verzi, Cartier, 2017, este distinsă cu Premiul Uniunii Scriitorilor din Republica Moldova (2017), Premiul revistei Observator cultural și Premiul Observator Lyceum (2018). Romanul a apărut în franceză și în spaniolă.

Grădina de sticlă este al doilea roman al Tatianei Țîbuleac, apărut deja în două ediții, într-un tiraj total de 8000 de exemplare.

Foto credit Tatiana Țîbuleac: https://blog.goethe.de/dlite/archives/382-Rumaenische-Ecke-Tatiana-ibuleac,-Vara-cand-mama-a-avut-ochii-verzi-fragment.html

Patreon - O mie de semne
Author

Scriu poezie, proză și, din când în când, despre cărțile pe care le citesc. Pasionat de istoria Bucureștiului. Reporter și fotograf de ocazie. Mă consolez cu Pink Floyd.

Write A Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.