Volumul de poezie Tot mai multă splendoare”, de Alina Purcaru, apărut la Editura Cartier, a câștigat prestigiosul premiu Cartea de poezie a anului.

Laureații de până acum ai Premiului Cartea de poezie a anului sunt Ion Mureșan (2011), Ioan Es Pop (2012), Liviu Ioan Stoiciu (2013), Dan Sociu (2014), Octavian Soviany (2015), Teodor Dună (2016), Nora Iuga (2017), Dan Coman (2018), Romulus Bucur (2019), Angela Marinescu (2020), Ruxandra Novac (2021) și Simona Popescu (2022).

Premiul este acordat în cadrul Galei Tinerilor Scriitori.

De asemenea, în cadrul aceluiași concurs, Alexandru Bordian este nominalizat la secțiunea Tânărul prozator al anului 2022 pentru romanul Casa mai multor primăveri, apărut la Editura Cartier.  Alături de cartea lui Alexandru Bordian, la secțiunea proză, mai sunt nominalizate cărți semnate de Irina Anghel și Sașa Zare.

Pentru secțiunea Premiul Tânărul poet al anului 2022 sunt nominalizate cărți semnate de Mihnea Bâlici, Raluca Boantă, Gabriel Cărtărescu și Olga Ștefan. Pentru secțiunea Premiul Tânărul critic literar al anului 2022 sunt nominalizate cărți și articole semnate de Ruxandra Câmpeanu, Victor Cobuz și Călina Părău.

Câștigătorii concursului Tânărul scriitor al anului vor fi anunțați de Ziua Culturii Naționale, pe 15 ianuarie, în cadrul Galei Tinerilor Scriitori, organizată de Primăria Municipiului București prin Muzeul Național al Literaturii Române din București, Biblioteca Centrală Universitară ”Carol I” din București și asociația EURO CULTURART. Tot atunci, va fi înmânat și premiul deja anunțat, Cartea de poezie a anului, Alinei Purcaru.

Juriul Galei este format din trei critici literari: Bianca Burța-Cernat, Andreea Răsuceanu și Cosmin Ciotloș.


„Din poemele Alinei Purcaru răzbat vocile copiilor dintr-un timp salvat „în fiole sparte de algocalmin”, hipervigilența corpului „predispus să simtă frica”, vina și neputința, „sunetul oceanului” și efectul „anesteziant” al unor „boabe de rouă”, contrastul dintre deșeuri și munții „mereu cu zăpadă pe creste.” Tot mai multă splendoare compune o istorie fragilă și intimă a corpului condiționat, fragmentat, „desprins în alt fel”; o carte în care viața încolțește în pofida condițiilor, o carte a rememorării, a căutării de sine, a libertății și pasiunii. ”  (Medeea Iancu)

Alina PURCARU (n. 1982) este scriitoare și publicistă. A absolvit Facultatea de Limbi şi Literaturi Străine din cadrul Universităţii din Bucureşti, a lucrat în presa cotidiană şi a publicat constant cronici de carte şi articole în reviste culturale prestigioase: Observator cultural, Dilema veche, Dilemateca, Suplimentul de cultură şi Noua literatură. A debutat cu volumul de poeme rezistență (Editura Cartea Românească, 2016), urmat de al doilea volum de versuri, Indigo (Editura Tracus Arte, Bucureşti, 2018) și Tot mai multă splendoare (Editura Cartier, 2022). Este coautoare a romanului colectiv Rubik (Editura Polirom, 2008) şi coordonatoare a două volume colective: Poveşti cu scriitoare şi copii (Editura Polirom, 2014) și 10.000 de semne/ Otros 10.000 caracteros (antologie bilingvă de proză românească, în ediție româno-spaniolă, apărută la Editura ICR în 2017). A scris și două cărţi pentru copii, Catrina și marele Domn Somn şi Un unicorn în muzeul de oase (ambele cu ilustrații de Mihaela Paraschivu, publicate la Editura Cartier, în 2017, respectiv 2018). Este prezentă cu poeme și eseuri în reviste literare și în trei volume colective: Cum citesc bărbații cărțile femeilor (volum coordonat de Lia Faur și Șerban Axinte la Editura Polirom, 2017), Tu, înainte de toate. O antologie a poeziei contemporane de dragoste, coordonată de Cosmin Perța (Editura Paralela 45, 2018) şi Ea. Perspective feministe asupra societăţii româneşti (Editura Curtea Veche Publishing, 2019). Grupaje traduse în limba maghiară au apărut și în două publicații din Ungaria Új Nautilus și Prae. Este membră PEN şi, în prezent, face parte din redacţia revistei Observator cultural. Din 2019, Alina Purcaru a coordonat, împreună cu Paula Erizanu, antologia Un secol de poezie română scrisă de femei, apărută la Editura Cartier în trei volume.

„În al doilea său volum, da, incredibil, Alexandru Bordian n-are state vechi ca scriitor, acesta nu face altceva decât să ia în răspăr canoanele literaturii și să se joace cu ele până la limita suportabilității. Un joc al metaforelor din care cititorul câștigă ore de bună-dispoziție și o clarviziune pe care o declarase pierdută cândva. Utopie care pe alocuri este chiar distopie, Casa mai multor primăveri este, în fapt, rescrierea în cheie parodică a istoriei spațiului sovietic din ultima sută de ani. O istorie apăsătoare, căreia i-au căzut victime milioane de oameni; supraviețuitorii sunt cei care trebuie să povestească, să (re)scrie istoria după cum îi lasă memoria (afectivă?). (…) Casa mai multor primăveri de Alexandru Bordian este confirmarea unui talent scriitoricesc rarisim hrănit cu mii de pagini citite. Istoria pentru autor este ceva mai mult decât suma mărturiilor, a dovezilor despre ce-a fost și cum a fost, istoria este pretext pentru ce va fi și cum va fi. Un volum care-și cere continuarea, pentru că finalul ne dă de înțeles că „va urma”.”  (Nona Rapotan)

Alexandru BORDIAN (n. 18 iunie 1988, la Ocnița, Republica Moldova) este scriitor și jurnalist. A debutat cu romanul Casa Inglezi, Paralela 45, 2018, distins cu Premiul Municipal pentru Tineret (categoria Literatură) și Premiul revistei de proză și arte vizuale „Quadrat” pentru „cel mai bun debut al anului”. Tot în 2018, a fost nominalizat pentru premiul „Tânărul Prozator al Anului” în România și la Festival du Premier Roman din Chambery, Franța. Marius Chivu (în Dilema Veche) a inclus romanul Casa Inglezi în lista celor mai bune debuturi literare ale anului 2018 din România. Casa mai multor primăveri, apărut la Editura Cartier în 2022, este al doilea roman al scriitorului. Din 2018 Alexandru Bordian este jurnalist la Radio Europa Liberă.

Tot mai multă splendoare (poeme),  de Alina Purcaru (Rotonda). Broșată, 96 pag. Preț: 29 RON/119 MDL

Casa mai multor primăveri (roman), de Alexandru Bordian (Rotonda). Broșată, 136 pag. Preț: 29 RON/119 MDL

Patreon - O mie de semne
Author

Scriu poezie, proză și, din când în când, despre cărțile pe care le citesc. Pasionat de istoria Bucureștiului. Reporter și fotograf de ocazie. Mă consolez cu Pink Floyd.

Write A Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.