Recomandarea O Mie de Semne de astăzi este romanul „Bournville”, de Jonathan Coe, recent apărut la Editura Polirom în colecția Biblioteca Polirom, traducere din limba engleză de Radu Paraschivescu. Puteți comanda cartea de aici: https://bit.ly/4dEjsfK

Noul roman al lui Jonathan Coe spune povestea Marii Britanii de după Al Doilea Război Mondial prin prisma a patru generaţii ale aceleiaşi familii. În Bournville, o suburbie a Birminghamului, unde se află o faimoasă fabrică de ciocolată, o familie sărbătoreşte Ziua Victoriei în 1945. În timp ce Marea Britanie se străduieşte să înţeleagă războiul pe care l-a îndurat, alte şase evenimente istorice vor veni la rând: încoronări şi meciuri de fotbal, nunţi de basm şi înmormântări. Pe măsură ce călătorim de-a lungul a şaptezeci şi cinci de ani de schimbări sociale, de la nostalgia anilor războiului la James Bond, Brexit şi pandemia de Covid-19, o întrebare începe să capete contur: oare toate aceste momente importante au avut darul de a uni familia – şi naţiunea – sau au lăsat-o mai în derivă şi mai divizată decât înainte? O poveste pentru vremurile pe care le trăim, deopotrivă neliniştitoare şi profund emoţionantă, violent de amuzantă şi atât de adevărată, scrisă de unul dintre cei mai apreciaţi autori britanici, el însuşi născut la câţiva kilometri distanţă de Bournville.

„O poveste impresionantă despre starea naţiunii.” (The Observer)

„Un roman incredibil de amuzant, inteligent, dar şi plin de duioşie şi lirism despre Marea Britanie şi britanicitate şi despre ceea ce am devenit.” (Rachel Joyce)

„Un minunat şi adesea extrem de comic omagiu adus unui loc prea puţin cercetat şi, totodată, o poveste cu adevărat emoţionantă despre modul în care o naţiune a descoperit toleranţa.” (Sathnam Sanghera)

„Elegant ca o nuntă regală, savuros ca o ciocolată Cadbury, palpitant ca o finală de Cupă Mondială şi ironic ca un zâmbet de englez, Bournville este o superbă cronică în şapte părţi a Angliei de ieri (Ziua Victoriei) şi de azi (pandemia de Covid-19), în care relieful trecutului şi cel al prezentului se suprapun şi se completează reciproc.” (Radu Paraschivescu)

Jonathan COE (născut în 1961, la Birmingham) a studiat la Trinity College, Cambridge. A fost profesor la University of Warwick, unde a obţinut şi titlul de doctor în literatură engleză. Primele sale romane – Femeia întâmplătoare (1987), Un strop de dragoste (1989) şi Piticii morţii (1990; Polirom, 2006) – îl impun ca nouă voce a literaturii britanice contemporane, caracterizată printr-un umor specific, prin preocuparea pentru problemele sociale şi printr-o accentuată tonalitate sarcastică, temperată de un umanism subtil. Romanul Ce hăcuială! (1994; Polirom, 2008, 2023) obţine John Llewellyn Rhys Prize în Anglia şi Prix du Meilleur Livre Étranger în Franţa, iar Casa somnului (1997; Polirom, 2001, 2015), considerat capodopera sa, este recompensat cu Writers’ Guild of Great Britain Award şi Prix Médicis Étranger. Ulterior, autorului britanic i se decernează Bollinger Everyman Wodehouse Prize pentru romanul Clubul putregaiurilor (2001; Polirom, 2004, 2012). La Editura Polirom au mai apărut romanele Cercul închis (2006, 2022), Ploaia înainte să cadă (2009, 2022), Înspăimântătoarea viaţă personală a lui Maxwell Sim (2011), Expo ’58 (2014), Numărul 11 sau Mărturii despre nebunie (2019), Middle England (2021), Domnul Wilder şi cu mine (2022, 2024) şi cartea pentru copii Oglinda dorinţelor (2020). Multe dintre romanele sale au fost adaptate pentru marele ecran.

Patreon - O mie de semne
Author

Scriu poezie, proză și, din când în când, despre cărțile pe care le citesc. Pasionat de istoria Bucureștiului. Reporter și fotograf de ocazie. Mă consolez cu Pink Floyd.

Write A Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.