Întârziat din motive obiective, acest articol apare totuși dintr-o rațiune simplă: declarațiile lui Radu Vancu sunt la fel de valabile ieri, azi sau mâine. Un text aparent atemporal, care ar putea atrage asupra autorului acuzația de neprofesionalism, ar putea avea totuși atuul său. E adevărat, moțiunea nu a trecut, guvernul Dăncilă nu a picat, însă peste toate aceste realități politice rămâne impresia livrată live de un protest pașnic și foarte vocal.

Vocea străzii a fost și vocea scriitorilor pe care i-am întâlnit acolo. M-am văzut cu Ciprian Măceșaru și cu soția lui, Crista, am schimbat câteva vorbe cu Cosmin Ciotloș, criticul vioi și atașat de protest ca un rapidist de galeria lui. L-am văzut, de asemenea, și pe Alex Tocilescu. Or mai fi fost și alții. Cu Radu Vancu, venit de la Sibiu împreună cu prietenii săi din mișcarea „Vă vedem din Sibiu” ca să susțină moțiunea de cenzură împotriva guvernului Dăncilă, am avut un dialog foarte la obiect. Iată discursul terebrant al lui Radu:

[image_with_animation image_url=”477″ alignment=”center” animation=”Fade In” box_shadow=”none” max_width=”100%”]

Radu, cum a fost drumul până la București?
Am plecat de la șase dimineața, ploua, era o vreme urâțică. Ne gândeam că n-o să fie prea multă lume astăzi (ieri – n.r.), dar am zis: Știi ce? Eu sunt sigur că se oprește ploaia. S-a oprit, într-adevăr. După aceea am văzut știrea pe drum cu UDMR-ul, care a spus că nu participă la vot. Ne-am tuflit un pic. Ne-am gândit că e clar că moțiunea va pica, însă eu sunt sigur că fără ordonanță de urgență Liviu Dragnea va pierde aceste legi penale, cum a pierdut și legile justiției, care au fost dezactivate de Curtea Constituțională. Asta se va întâmpla și acum. Îi mai prelungește puțin agonia. PSD-ul se va duce și mai jos în sondaje, ceea ce e un lucru bun. Lucrul rău este că România plătește costul guvernării. Adică ok, ei scad în sondaje, electoral și politic vorbind asta e bine, însă pentru România va fi din ce în ce mai greu de suportat nota asta de plată.

Ce părere ai despre manevra UDMR-ului? Ei în general au o versatilitate deja proverbială…
Cam aceeași părere pe care o spui și tu acum. Versatilitatea, cum îi zici elegant, e probată o dată în plus. E adevărat că probabil nici PNL-ul n-a negociat prea bine, din ce spunea Kelemen Hunor, adică n-a venit cu o variantă alternativă de guvern, cu explicații pentru portofolii, un program de guvernare, tot ceea ce presupune instalarea la guvernare. Am impresia că domnul Ludovic Orban a acționat în pripă. Când depui o moțiune de cenzură faci negocierile  înainte să o anunți public, nu o anunți public și apoi faci negocierea, fiindcă e neprofesionist. Mă rog, înțeleg că oamenii își dau seama că suntem într-un punct foarte prost al istoriei, că încearcă să ne scoată cât mai rapid din el, dar nu așa se face.

L-am văzut pe dl Cioloș la protest, dădea niște interviuri. Ce părere ai despre proiectul politic pe care l-a lansat? E o alternativă? Mulți oameni au încă îndoieli, vor să vadă mai întâi ce va face…
Am o părere în doi timpi, ca să zic așa. În primul rând cred că dl Cioloș a avut un purism etic excesiv când nu și-a asumat un rol politic în octombrie – noiembrie 2016. A fost, e adevărat, consecvent cu promisiunea domniei sale, a fost consecvent cu etica domniei sale, ceea ce a fost admirabil, dar din nou a fost un cost, o notă de plată pe care România a plătit-o amarnic. Dacă dumnealui își asuma o poziție în PNL sau în USR, atunci sunt sigur că PSD n-ar fi avut în niciun caz procentul ăsta monstruos de 46%. Atunci a greșit. Ce-a făcut după aceea cred că a făcut bine. Din câte știu eu, pregătirea pe care a făcut-o pe dosare și pe portofolii de expertiză, pe arii de acțiune în „România 100”, înțeleg că e foarte bună. De asemenea, am văzut niște sondaje care încă n-au fost făcute publice de către USR, dar care circulă prin tot felul de grupuri de comunicare. Acele sondaje arată că „România 100” are niște procentaje foarte bune. Ar avea cam 10 – 11%, fără ca ei să fi acționat politic, ceea ce este excepțional. Aceste procente, cumulate cu cele ale USR, care sunt cam de 13 – 14 – 15%, ar crea, dacă ar face o alianță preelectorală, ceea ce sper că se întâmplă, un pol foarte consistent de putere, care ar fi la paritate cu PNL-ul. Dintr-o dată, dreapta din România ar fi foarte consistentă, ar avea cam jumătate, sau peste jumătate din procente, fără sprijinul UDMR-ului, al PMP-ului sau al altor partide balama care exercită șantajul politic uzual. Asta ar scoate din cărți UDMR-ul și ar fi o notă de plată pe care UDMR-ul, judecând după ce se întâmplă astăzi, ar merita să o plătească. Chiar dacă vor intra în continuare în Parlament, după tot cinismul ăsta exersat de ei ar merita să stea un ciclu electoral, cel puțin, pe tușă, ca să vadă că, totuși, versatilitatea asta, cum îi spui tu elegant, se plătește. A venit timpul ca și UDMR-ul să înțeleagă asta.

[image_with_animation image_url=”479″ alignment=”center” animation=”Fade In” box_shadow=”none” max_width=”100%”]

O previziune pentru dl Liviu Dragnea?
Așa cum am zis, va face pușcărie, ca să spun direct. Va face pușcărie cel puțin o dată, pentru aceste două condamnări deja. Există încă trei dosare pe rol, inclusiv cel foarte serios al OLAF. Știm că OLAF nu prea pierde dosarele pe care le instrumentează. Deci va face pușcărie cel puțin o dată, pentru condamnările pe care le are. Legile penale le va pierde, partidul va pierde de asemenea repede, deși astăzi (ieri – n.r.) a obținut o victorie de etapă. Eu cred că e ultima lui victorie de etapă, e meciul de retragere. Știi ce mi se pare totuși important de spus? Suntem o democrație foarte tânără. Democrația interbelică, de la care ne revendicăm, a fost totuși o democrație foarte fragilă, iluzorie, neconsolidată. Vorbind din 1918 până în 1938, au fost 20 de ani de democrație foarte fragilă și, până la urmă, eșuată, e adevărat. Acum avem o democrație foarte tânără, avem boli de creștere a democrației, iar ce trăim astăzi e o boală de creștere foarte severă, dar dacă vom învinge – și eu sunt sigur că vom învinge – se va dovedi că a fost boala noastră decisivă de maturizare democratică. Dragnea se va fi dovedit atunci un fel de vaccin necesar: vaccinul Dragnea. Tulpina răului, injectată într-un organism social, democratic, încă tânăr, și care i-a activat sistemul imunitar pe scară largă. Aveam nevoie de asta, aveam nevoie să vedem că un partid, având aproape toate instrumentele în mână, având aproape toată puterea în mână, nu este totuși în stare să învingă o societate a cărei democrație s-a maturizat decisiv. Vom avea mult mai multă încredere în noi și în democrația noastră după ce ne vom convinge că nici măcar acest partid cu gene totalitare și acționând ca un virus teribil, nu va fi reușit să ne învingă.

Spune-ne câteva cuvinte despre voi, despre „Vă vedem din Sibiu”. O să continuați, bănuiesc…
O să continuăm, fără îndoială. E obositor… Am avut, de pildă, zile și cu trei proteste: un protest dimineața, de susținere a magistraților, înainte de decizia în cazul Dragnea, apoi protestul de la prânz – care se apropie deja de cel de-al 200-lea protest zilnic – și protestul-marș de seară. Deci a devenit într-adevăr obositor, dar asta nu ne demotivează, dimpotrivă, suntem prezenți acolo în stradă zi de zi.

Aveți o imagine foarte bună, internațională deja…
Da, e adevărat, dar, cum să spun, nu e un exercițiu de marketing pentru noi, ci ne interesează să se vadă, pentru că ne interesează să arătăm că civismul românesc nu abandonează în fața acestui partid-virus. Vom fi în continuare activi, până când această cruciadă sălbatică împotriva justiției și a statului de drept va eșua.

 

gelu diaconu

[email protected]

Patreon - O mie de semne
Author

Scriu poezie, proză și, din când în când, despre cărțile pe care le citesc. Pasionat de istoria Bucureștiului. Reporter și fotograf de ocazie. Mă consolez cu Pink Floyd.

Write A Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.