… Limba! Sau poate doar și-a scrântit-o, deși era deja scrântită de când s-a chinuit să emită câteva sunete într-o franceză mai mult decât aproximativă. De data asta însă a făcut-o într-o limbă română care nici de mahala nu poate fi numită, fiindcă până și argoul are delicii semantice semnificativ mai interesante decât flatulențele publice pe care ministresa Muncii le împrăștie în media cu mai multă hărnicie decât jandarmii care au gazat Piața Victoriei pe 10 august.

Școlită în PRM-ul lui Corneliu Vadim Tudor, doamna Lia Olguța Vasilescu pare acordată la cacofonia polifonică a tribunului. Sunetele pe care le scoate sunt din aceeași gamă a derizoriului și a limbajului marginal. Veninul e la fel de toxic, însă mai puțin sofisticat decât cel al lui CVT. Asta pentru că, spre deosebire de tribun, care a făcut totuși ceva școală (a fost doctorand în istorie, culmea, la Facultatea din Craiova), doamna ministru nu dă semne, din punct de vedere intelectual, că ar fi depășit stadiul primar.

nemira.ro

„Ca neamț, să vorbești de gazare, trebuie să ai mult curaj” a declarat ministrul Muncii, fix din această calitate, la o oră de maximă audiență, cu referire la apartenența etnică a președintelui Iohannis. Dincolo de exprimarea subtil agramată, lucrurile trebuie văzute și din alt unghi. Doamna ministru dovedește că are lacune grave la o materie, istoria, unde ar fi trebuit să exceleze dacă ar fi fost mai atentă la învățăturile lui CVT. Sau la istoria recentă a României, țară pe care o reprezintă cu (in)succes din postura de ministru.

Ce nu știe doamna ministru este că România, țară aliată cu Germania până la lovitura de stat din 23 august 1944, a avut propria contribuție la Holocaustul despre care, cu grația unei mioare, face aluzie în declarația de mai sus. În România lui Carol al II-lea nu s-a tras niciun glonț după arbitrajul de la Viena din 30 august 1940, act în urma căruia am pierdut Ardealul de Nord. De aici, din Ardealul ocupat, au fost deportați numeroși evrei, maghiari și români deopotrivă, ghiciți unde, doamna ministru? În lagărele de exterminare naziste, unde, nota bene, au fost uciși cu Zyklon B, gazul preferat al „nemților” pe care îi invocați.

Și, ca să nu exclud din discuție drama trăită de evreii și de țiganii din teritoriul românesc rămas după ce am pierdut Basarabia, Bucovina de Nord și Ardealul de Nord, ar trebui să știți că autoritățile de atunci (care guvernau în baza unor legi antisemite) au trimis la moarte, în Transnistria, numeroși oameni nevinovați. Așa că, doamna ministru, nu uitați că tot ce scoateți pe gură în calitate de ministru al guvernului român este pasibil de a fi interpretat ca venind din partea țării pe care cu onor o reprezentați, adică România, a.k.a. țara care, din nefericire, a avut un rol în gazarea propriilor cetățeni.

Și, pentru că tot suntem pe un site cultural, am să vă dau un nume: Benjamin Fundoianu (nu v-am dat pseudonimul în limba franceză, din motive evidente). Poate că nu vă spune nimic, dar dați o căutare pe „goagăl” și vedeți cine a fost și cum a pierit. Măcar din respect pentru astfel de sacrificii ar fi trebuit să păstrați o respectuoasă tăcere.

(foto credit: https://b1.ro/stiri/politica/lia-olguta-vasilescu-mesaj-anti-occidental-pe-facebook-sunteti-mai-prosti-la-urne-decat-pensionarii-care-voteaza-psd-152004.html)

gelu diaconu
[email protected]

Patreon - O mie de semne
Author

Scriu poezie, proză și, din când în când, despre cărțile pe care le citesc. Pasionat de istoria Bucureștiului. Reporter și fotograf de ocazie. Mă consolez cu Pink Floyd.

Write A Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.