Institutul Cultural Român (ICR), prin Centrul Naţional al Cărţii (CENNAC), a organizat vara trecută o campanie naţională şi un concurs de promovare a cărţilor scrise de autori români: The Book Pitch – Alegerea cititorului. Extragerea câştigătorilor a avut loc la Târgul de Carte „Gaudeamus” 2023, iar interesul meu constant pentru literatură a fost încununat, devenind câştigătoarea primei ediţii cu prezentarea cărţii „Deborah”, de Cătălin Mihuleac.

Festival du Livre de Paris, deschis în perioada 11-14 aprilie la Grand Palais Ephemere,  a fost o sărbătoare a cărţilor, a spiritului înalt, a sufletului, un liant al prieteniei peste timp. Nici preşedintele Franţei n-a ratat evenimentul. Evenimentele noastre au fost organizate ireproşabil de Ambasada României în Franţa, de echipa ICR Paris – Doina Marian, ICR Bucureşti&CENNAC – Dana Ionescu, Elena David, Nicoleta Vuţescu, standul B30 fiind inaugurat de doamna Ioana Bivolaru, ambasadorul României.                                                                                
Scriitorii români prezenţi la standul B30 pentru autografe şi-au lansat volumele traduse în franceză: Andreea Răsuceanu a dat tonul cu „O formă de viaţă necunoscută”/”Une forme de vie inconnue”, Radu Paraschivescu ne-a încîntat cu „Fluturele negru”/”Le papillon noir. L’ombre du Caravage”, Cristian Fulaş l-a prezentat pe  „Ioşca”/”Iochka”. Aceste romane au fost  traduse de soţii Florica şi Jean-Louis Courriol, stâlpi luteţieni ai literaturii române. Adrian Voicu a lansat „Histoires de l’aeroport et des alentours”, urmând ca ediţia în limba română să apară la Bookfest 2024. Matei Vişniec şi Cristina Hermeziu ne-au fost adevărate călăuze pe aleile literaturii.                                                                                              
Monica Lovinescu, Virgil Ierunca, Cioran inedit, Panait Istrati – Golo, Nadia, Ceauşescu au fost personaje recunoscute, cineva căuta poezii de Nichita Stănescu şi antologii de poezie modernă sau cărţi în limba română, volumele scrise de Dora Pavel („Do not cross!”) şi Adrian Lesenciuc („Le cimetiere des heros”) erau pe baricade.                                                                                                          
Şi Republica Moldova a fost bine reprezentată, prin prezenţă sau cărţi, de Lorina Bălteanu („Legată cu funia de pământ”/”Cette corde qui m’attache a la terre”), Tatiana Ţîbuleac („Grădina de sticlă”/„Le jardin de verre”, „Vara în care mama a avut ochii verzi”/„L’ete ou maman a eu les yeux verts”, Diana Iepure, Cătălina Bălan, Iulian Ciocan („Iar dimineaţa vor venii ruşii”/„Et demain les russes seront la”).                                                                                                               
Întâlnirea peste ani cu prof. Crina Bud n-a făcut decât să întregească copleşitoarea experienţă de a păşi pe cărări de istorie milenară, de a admira inconfundabile  opere de artă, fabuloasa expoziţie Brâncuşi deschisă la Centrul „Georges Pompidou”. Paşii mei au avut mereu cadenţa inimii. Cărţile pot fi efemere ca un fulg de nea sau mai durabile ca o statuie. Ca prieteniile.                                                        

prof. Liliana Grumaz

Patreon - O mie de semne
Author

Scriu poezie, proză și, din când în când, despre cărțile pe care le citesc. Pasionat de istoria Bucureștiului. Reporter și fotograf de ocazie. Mă consolez cu Pink Floyd.

Write A Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.