Editura Cartier ne prezintă noutățile editoriale ale lunii aprilie.

Constituția Republicii Moldova, ediția 2024 (Cartier juridic). Legată, 96 pag. Preț: 29 RON/119 MDL

Este prima ediția a Constituției, în care articolul 13, pct 1, după 30 de ani de „limbă moldovenească”, apare cu formularea „Limba de stat a Republicii Moldova este limba română, funcționând pe baza grafiei latine.” Revenirea la denumirea firească a limbii a trecut prin mai multe inginerii juridice: Hotărârea Curții Constituționale din 2016 în care Declarația de Independență are prioritate în fața oricărui alt document, apoi votul din Parlamentul Republicii Moldova din 2023 și Hotărârea Curții Constituționale din martie 2024. Ediția conține și Declarația de Independență din 27 august 1991 cu numele și semnăturile parlamentarilor.

Cartea foametei (ediția a V-a), de Larisa Turea (Cartier istoric). Legată, 560 pag. Preț: 69 RON/299 MDL

„Din lectura acestei cărți ieși șocat. Dar și lămurit. În orice caz, nu te mai poți preface că nu știi. Cartea foametei este un monument al memoriei comunitare. Nu avem voie să uităm! Nu avem nici o scuză dacă o facem!

De aici pot începe piesele de teatru, filmele, romanele. Spectacolul 1946, regizat de Slava Sambriș la Teatrul Luceafărul din Chișinău, a fost primit cu multă emoție și cutremurare. La fel, teribilul roman Sfîrșitul lumii e un tren, al Danielei Rațiu. E semnul cel mai bun că volumul Larisei Turea lucrează. Spre binele nostru, oricît ne-ar șoca. Pentru că trauma, nedocumentată, neasumată, se transmite mai departe. Și riscă să se repete. ” (Bogdan Crețu)

Cronici pe nisip, de Valeriu Loghin (Rotonda). Broșată, 224 pag. Preț: 39 RON/169 MDL

Valeriu Loghin e un nume aparte în cohorta poeților basarabeni ai generației 80. Când colegii de vârstă debutau în volume la Chișinău, Valeriu Loghin își susținea doctoratul la fizică și matematică la Institutul de Ingineri Fizicieni de la Moscova. A debutat editorial târziu, abia în 1996, cu volumul Hoinar printre cuvinte. Emilian Galaicu-Păun, Eugen Cioclea, Vsevolod Ciornei, Vasile Gârneț erau deja la antologii. Apoi s-a stabilit la Paris. A continuat să scrie mult. A publicat puțin. Cronici pe nisip este al treilea volum al lui Valeriu Loghin.

Ginta latină (Inedite), de Ion Druță (Cartier popular). Broșată, 184 pag. Preț: 33 RON/139 MDL

Sunt amintiri scrise în ultimii ani de viață. Druță revine la anii 50 din literatura basarabeană, lupta dintre scriitorii basarabeni și transnistreni, dintre scriitori și nomenclatura sovietică. Dintre scriitorii ruși alege atent doar patru nume: Nikolai Gogol (născut în Ucraina), Turgheniev (stabilit la Paris), Tolstoi (mai ales cel de după Învierea) și Cehov (cel mai european scriitor rus).

Patreon - O mie de semne
Author

Scriu poezie, proză și, din când în când, despre cărțile pe care le citesc. Pasionat de istoria Bucureștiului. Reporter și fotograf de ocazie. Mă consolez cu Pink Floyd.

Write A Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.