Editura Humanitas ne propune o nouă apariție editorială, volumul „Vorbea cu patrupedele, cu păsările și cu peștii”, de Konrad Lorenz, recent apărut în traducerea lui Vasile V. Popenaru. Este recomandarea www.omiedesemne.ro de astăzi.

Fondator al etologiei moderne, KONRAD LORENZ (1903–1989) este unul dintre cei mai reputați oameni de știință din a doua jumatate a secolului XX. S-a născut la Viena și tot aici a făcut studii de medicină (continuate la Columbia University), apoi de zoologie.

Cariera sa academică și cercetările începute în Austria și continuate în Germania (in 1939 fusese numit profesor de psihologie comparată la Konigsberg) au fost brutal întrerupte de război. Medic în armata germană, a căzut prizonier în 1942, a lucrat apoi tot ca medic pentru autoritățile sovietice, în Rusia și Armenia, fiind eliberat abia in 1948.

În 1949 i s-a oferit posibilitatea să-și continue cercetările la proaspăt înființatul Institut „Max Planck“ de fiziologie comportamentală, al cărui director a și fost între 1961 și 1973. Ulterior a devenit coordonatorul Institutului „Konrad Lorenz“ al Academiei Austriece de Știinte. In 1973 i s-a decernat Premiul Nobel pentru fiziologie/medicină (impreuna cu Karl von Frisch si Nikolaas Tinbergen).

Iată și o scurtă prezentare a cărții, însoțită de un citat din Konrad Lorenz:

Așa cum este în realitate, lumea vie poate fi mai spectaculoasă decât orice plăsmuire. Deschizător de drumuri în zoologie, Konrad Lorenz o demonstrează cu prisosință în această carte, ce a avut drept imbold, conform propriei mărturisiri, mânia pe care i-au stârnit-o „nenumăratele povestiri cu animale prost scrise și pline de minciuni“.

Dacă viclenia vulpii, blândețea porumbelului și alte idei de acest fel se dovedesc doar clișee fără vreun temei faptic, cititorului i se oferă în schimb o perspectivă asupra unui univers uimitor. În paginile lui Konrad Lorenz trăiește o lume populată cu personaje memorabile, precum gâsca Martina, vorbăreața cioară Hansl ori stăncuța Tșoc. Deosebirile și asemănările dintre lumea necuvântătoarelor și lumea oamenilor se vădesc deopotrivă de tulburătoare. 

Cartea aceasta i-a adus autorului recunoașterea internațională dincolo de granițele comunității academice.

„Eu sunt om de ştiinţă, nu artist. Aşadar nu îmi voi permite nici un fel de libertăţi şi «stilizări». De altfel, cred că nici nu este nevoie. Cred că pentru a-i arăta cititorului cât de frumos este animalul e de ajuns să redai faptele, aşa cum se-ntâmplă în cazul unei riguroase lucrări ştiinţifice. Căci adevărurile naturii organice sunt de o frumuseţe îmbietoare şi copleşitoare, şi devin cu atât mai frumoase cu cât îi pătrunzi mai adânc detaliile şi particularităţile specifice.“ – KONRAD LORENZ

Cartea are 220 de pagini, costă 29 de lei și poate fi comandată pe LIBHUMANITAS.

Foto Konrad Lorenz: https://www.worldjewishcongress.org/en/news/late-austrian-scientist-konrad-lorenz-stripped-of-doctorate-for-lying-about-nazi-past-12-5-2015

Patreon - O mie de semne
Author

Scriu poezie, proză și, din când în când, despre cărțile pe care le citesc. Pasionat de istoria Bucureștiului. Reporter și fotograf de ocazie. Mă consolez cu Pink Floyd.

Write A Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.