A trecut ceva vreme de la apariția volumului de poezie , însă având în vedere că se află încă în librării (pe site-ul editurii Paralela 45 este la reducere, doar 14 lei) m-am gândit că n-ar fi rău să vă reamintesc de el. Este una dintre cărțile cu un traseu pre-editorial foarte sinuos. Cosmin Perța a fost cel care a scos-o la lumină, iar pentru acest lucru nu am suficiente cuvinte ca să-i mulțumesc.

Așa cum cred că știți deja, „Mother” a apărut în toamna lui 2018 la Editura Paralela 45 și a avut lansarea la Târgul de Carte Gaudeamus 2018. Este recomandarea www.omiedesemne.ro de astăzi.

„Din literatură până în psihologie, de la începutul vieții până în ultimele clipe, mama este o piatră de temelie și o bornă de demarcație, un spațiu intim și vital care ne modulează existența și ne determină personalitatea și atitudinea în fața realității. Există nenumărate tipologii ale mamei tocmai deoarece coagulează un teritoriu inepuizabil  în sumedenia sa de nuanțe.

Cu aceste nuanțe se joacă și Gelu Diaconu în această carte surprinzătoare și seducătoare, developând cu minuțiozitate ipostaze ale feminității, ale posesiei și dependenței, ale răzvrătirii, ale iubirii și chiar ale refuzului, durerii și neputinței. Personajul care traversează acest poem simfonic nu este o anume mamă, ci reprezintă ideea de mama, cea care voluntar sau involuntar ne însoțește peste tot. Cât despre stil, este una dintre cele mai frumoase cărți pe care le-am citit în ultima vreme.” Cosmin Perța

Gelu Diaconu (n. 1962, București) a debutat publicistic în 2004, în revista Oglinda Literară, cu un grupaj de poeme. Debutul în volum s-a produs doi ani mai târziu, cu povestirea „Fabian” (Editura Marineasa, 2006). În 2008 a urmat volumul de versuri „Antipoeme” (Editura Vinea), nominalizat la Premiul „Mihai Eminescu” pentru debut în poezie.

Al doilea volum de poeme, „Resurse interioare”, a apărut în 2012 la Editura Marineasa. În 2013, Casa de Pariuri Literare i-a publicat volumul „Blues”, iar în 2016 Editura Vinea a lansat, la Bookfest, „Resurse umane”. În 2018, în același timp cu „Mother”, i-a apărut la Editura Cartier romanul „Sebastian”.

Cel mai recent volum de poezie semnat de Gelu Diaconu este „Ziua în care a murit John Lennon”, apărut în 2019 la Casa de Editură Max Blecher. În prezent administrează site-ul cultural www.omiedesemne.ro

Cartea are 72 de pagini, costă 20 de lei și poate fi comandată aici:

Patreon - O mie de semne
Avatar photo
Author

Scriu poezie, proză și, din când în când, despre cărțile pe care le citesc. Pasionat de istoria Bucureștiului. Reporter și fotograf de ocazie. Mă consolez cu Pink Floyd.

Write A Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.