Vă readucem în atenție volumul „De ce nu-s românii ca nemții?”, de Jan Cornelius și Adina Popescu, apărut în 2019 la Editura Paralela 45 în colecția Odiseu. Este recomandarea www.omiedesemne.ro de astăzi.

„Am cunoscut-o pe Adina la Leipzig, la Târgul de carte, unde am prezentat-o publicului german. După ce s-a întors la București, între noi a început spontan o corespondență plină de anecdote și povești adevărate, ironice și autoironice, vesele și triste. Un dialog despre Est și Vest, despre lumea în care trăim, care sperăm să nu vă lase indiferenți.” Jan Cornelius

„Ne-am dat seama că tot glumind ajungem la teme mai profunde și universale. Genul ăsta de întîlnire între noi doi a fost mult mai fericit decît dacă am fi băut împreună cîte cinci beri în Centrul Vechi sau în centrul istoric din Düsseldorf și ne-am fi plîns de milă… iar a doua zi ne-ar fi durut tare capul!” Adina Popescu

„Nu cred că am mai citit de mult ceva mai complet, mai uman, mai adevărat, mai dureros și real, mai vesel, mai trist decît aceste rînduri. E drept, din două lumi total opuse, dar cu similitudini.”
„Încîntător acest schimb de povestiri despre România şi Germania.”
„Senzațional scris!”
„Tulburător!” „Aşteptăm cartea.”
„Terapie curată! Mi-a atins sufletul.”

(Din comentariile cititorilor revistei Dilema veche, unde corespondența a fost parțial publicată în ultimul an)

Jan Cornelius s-a născut la Reşiţa. Trăieşte la Düsseldorf din 1977. Este scriitor de limbă germană şi traducător de literatură română in germană. A studiat franceză şi engleză la universităţile din Timişoara, Düsseldorf şi Stirling (Scoţia). A publicat în Germania numeroase cărţi de proză satirică, volume pentru copii, poezii, eseuri despre literatura modernă. În România, a publicat texte literare şi comentarii despre literatură în Observator cultural, Dilema veche şi România literară. A tradus şi prezentat în mediile germane şi în numeroase lecturi publice cărţi ale multor scriitori români actuali. În 2013 a publicat la Berlin excelent primitul roman Narrenstück, care a apărut în România în propria traducere, sub titlul Eu, Dracula şi John Lennon (Humanitas, 2016). Berliner Zeitung numeşte cartea „cel mai hilar roman al primăverii 2013” şi-l încadrează pe autor în tradiţia lui Jaroslav Hašek şi Bohumil Hrabal.

Adina Popescu s-a născut în 1978, în București. A început să publice de la 17 ani, mai întâi în Revista 22, apoi în Dilema veche, remarcându-se prin reportajele ei narative şi prin poveștile la graniță cu ficțiunea. Articolele ei au câștigat numeroase distincții, printre care Premiul agențiilor ONU pentru mass-media sau Marele Premiu la secțiunea Cultură a concursului „Tânărul Jurnalist al Anului – 2006”. A publicat cărți pentru copii – Doar un zbor în jurul lumii, Miriapodul hoinar și alte povești, Mari povești românești pe înțelesul celor mici, Aventurile lui Doxi în benzi desenate, în colaborare cu Alexandru Ciubotariu. Este autoarea cărții Manualul de șpagă, din cadrul campaniei „Nu da șpagă!”.  

Cartea are 208 pagini, costă 30 de lei și poate fi comandată aici: https://bit.ly/2ZYsG1t

Patreon - O mie de semne
Author

Scriu poezie, proză și, din când în când, despre cărțile pe care le citesc. Pasionat de istoria Bucureștiului. Reporter și fotograf de ocazie. Mă consolez cu Pink Floyd.

Write A Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.