Cartepedia îmi spune că se pregătește cum se cuvine pentru „Ziua îndrăgostiților” punându-ne la dispoziție o mulțime de cărți care să ne inspire „cu povești de dragoste ca la Roma, Paris sau New York”. Vestea cea bună, fie că suntem îndrăgostiți, fie că nu, este că avem reduceri de până la 30% la o mulțime de titluri foarte bune.

Dacă tot am pomenit de Paris, atunci m-am gândit că n-ar fi rău să faceți o incursiune prin romanul scriitoarei Michelle Gable, „Un apartament la Paris”, apărut în 2018 la Editura Humanitas Fiction în colecția „Raftul Denisei”, coordonată de Denisa Comănescu.

„Două povești se întâlnesc în Un apartament la Paris: una din La Belle Epoque, alta din lumea contemporană. Pornind de la fapte istorice, una urmărește spectaculosul jurnal al lui Marthe de Florian, celebra demimondenă a Parisului de la sfârșitul veacului al XIX-lea, cealaltă, viața unei experte în mobila europeană de la casa de licitații Sotheby’s, April Vogt.

Pe măsură ce April, ajutată de un seducător avocat parizian, descoperă secretele vieții tumultuoase a lui Marthe, o întreagă epocă, strălucitoare și framântată, se conturează aducând în prim-plan figurile unor personaje cunoscute, precum pictorul Giovanni Boldini sau Robert de Montesquiou, dar și locuri sau cafenele din vechiul Paris: Maxim’s, Cafe Zephyr, Folies Bergeres, Opera Garnier, Pigalle.

April Vogt, expertă în mobila europeană, e trimisă de casa de licitații Sotheby’s să evalueze obiectele dintr-un apartament parizian care n-a fost deschis de șapte decenii. Odată ajunsă la Paris, în apartamentul plin de mobile spectaculoase, April va identifica un tablou al pictorului Giovanni Boldini care o înfățișează pe faimoasa proprietară – curtezana Marthe de Florian.

Hotărâtă să afle mai multe despre frumoasa demimondenă, April găsește o serie de cărți de vizită ascunse în interiorul mobilelor și primește de la avocatul care se ocupă de moștenire scrisorile și jurnalul acesteia, descoperind astfel că viața lui Marthe de Florian fusese una fascinantă, petrecută printre poeți, artiști și oameni politici importanți. Pe măsură ce pune cap la cap firele poveștii existenței agitate a lui Marthe, April încearcă să-și facă ordine în propria viață.”

MICHELLE GABLE s-a născut în La Jolla, SUA, și a copilărit în San Diego. A absolvit The College of William & Mary. Ulterior a lucrat în domeniul investițiilor bancare și a condus o companie de software.

Cartea are 360 de pagini, costă 35,7 lei (reducere pe Cartepedia de 15%) și poate fi comandată aici sau aici.

Foto featured credit: https://alchetron.com/Michelle-Gable

Patreon - O mie de semne
Author

Scriu poezie, proză și, din când în când, despre cărțile pe care le citesc. Pasionat de istoria Bucureștiului. Reporter și fotograf de ocazie. Mă consolez cu Pink Floyd.

Write A Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.